DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
Franjo Zg01
„O, sveče prepun radosti, o Franjo, Kristov brate! Bog te sobom opoji, svu milost izli na te“ – te su riječi ulazne pjesme odjekivale našom samostanskom kapelom na početku euharistijskoga slavlja, koje je predvodio župnik vlč. Tomislav Subotičanec uz koncelebraciju vlč. Ante Rotima.
 
I ove se godine uz sestre okupio vrlo lijep broj naših župljana i prijatelja zajednice, da zajedno proslavimo svetkovinu sv. Franje Asiškoga i u njemu ponovno pronađemo nadahnuće za svakodnevni hod kroz današnji svijet i vrijeme.
 
Upravo je na to stavio naglasak i župnik Subotičanec u svojoj propovijedi, koju je utemeljio u misnim čitanjima dotične nedjelje. Naglasio je da je čovjek biće stvoreno od Boga i da svoju stvorenost u pravome smislu živi jedino u okrenutosti Bogu, a ne od njega.  Živjeti po Božju ili po svoju – to je dilema čovjekova. S tim se pitanjem suočio i Isus, kada su ga njegovi sugovornici stavili pred pitanje, je li dopuštena rastava braka ili nije. „Iza te dileme krije se zapravo ona vječita čovjekova nedoumica: moram li ja živjeti onako kao to želi i kako je zamislio moj Stvoritelj (živjeti izvorno) ili ja mogu živjeti po svom, onako kako meni odgovara,“ kazao je župnik te uputio na isti problem i danas prisutan: „U gotovo svim područjima života, a napose braka i obitelji čovjek se pita: 'Trebam li živjeti po Božjemu ili po svomu, poštivati Božje ili ljudske zakone? Posebno je to pitanje značajno za vjernike, jer je sve više zakona koji obvezuju, ali ih donosi okorjelo ljudsko srce… Što misliti o zakonima u kojima se čovjek uzeo igrati Boga, odlučivati o životu i smrti? Što činiti sa zakonima koji su pojam istinske ljudske slobode preveli u 'čini što god hoćeš i što ti padne na pamet, jer to je tvoje pravo'?“
 
Potom je propovjednik poantirao završetak Isusove rasprave sa sugovornicima. Na kraju svega Isus odgovara jednostavnom gestom: okuplja oko sebe djecu i blagoslivlja ih te na taj način poručuje čovjeku što mu je činiti: „Budite poput djece, čista i otvorena, prostodušna i neiskvarena srca.“ Taj djetinji stav posebno radikalno je živio sv. Franjo. On je Božju riječ i Isusov poziv ugradio u svoj život, koji je usmjerio prema svome Stvoritelju i njemu se posvetio.  Sav je bio okrenut prema Bogu i uronjen u njega. On je živio po Božjim zakonitostima i slijedio njegov glas. „Nije sv. Franjo postavljao pitanje: 'Kako živjeti – po Božjem ili po svome?' Opredijelio se za život kakav je čovjeku namijenio Bog. On je upravo bio poput djeteta: prostodušan, neiskvaren, i dobar, malen i neznatan… Iako nećemo dostići veličinu ideala kakav je živio sv. Franjo, možemo učiniti prvi korak: biti poput djece“, zaključio je župnik svoju „franjevačku“ poruku.
 
Euharistijsko slavlje je glazbeno uzveličao župni zbor sv. Kvirina pod vodstvom s. Veronike. Potom je kućna predstojnica s. Ivanka pozvala sve vjernike na tradicionalnu „slatku“ zakusku, koju su marljivo pripremile s. Leticija i s. Nada.
 
Tekst: s. Valerija Kovač
Foto: s. Zvonimira Nimac