DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2015 10 Podstrana dani kruha„Ne živi čovjek samo o kruhu,nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta!“ (Mt 4,4)

Mjesec listopad smo posvetili temi kruha. Kroz razne likovne aktivnosti, priče, recitacije i pjesme, obradili smo tijek nastanka kruha.

Naša č. s. Augustina posjetila nas je prošli tjedan, pričajući o životu u misiji u Africi. Djeca su se složila kako bi bilo lijepo podijeliti sa siromašnima, gladnima i potrebitima osim odjeće i igračaka hranu, pogotovo kruh, jer djeca u Africi rijetko kada imaju priliku jesti svježi kruh kao mi svakog dana!

U petak, 23.10. svečanom blagoslovu kojeg je udijelio naš župnik don Ivica Barišić, nazočilo je i nekoliko roditelja. Mališi su se  prisutnima predstavili pjesmom :„Ruke mijem, brašno sijem“ zajedno sa svojim odgojiteljicama. Srednjiši su župniku i roditeljima otpjevali pjesmu: „Mlin na vodi“ dok su se predškolci predstavili recitacijom „Vodenica“, igrokazom „Sjemenka “i za kraj pjesmom „Kruh naš svagdašnji“. Susret smo završili družeći se s roditeljima i župnikom te sladeći se finim kolačićima i pecivima koje su ispekle vrijedne ruke naših mama i baka. Naš don Ivica, svaki put djecu iznenadi slatkim, malim bombonima!

Ove godine smo napravili iznimku na radost djece i posjetili obližnji mlin u Žrnovnici, Antoničin mlin! To je bio pravi mali izlet, jer čim se djeca voze autobusom, njihovom uzbuđenju nema kraja. Mlin su posjetile sve tri odgojne skupine. Domaćini su nas velikodušno dočekali i svaka grupa je sa svojim domaćinom otišla na edukativno promatranje. Tako smo se upoznali s „crnom kužinom“ u kojoj je smještena krušna peć. Djeca su odmah pogodila da je ime dobila zbog dima. Barba je djeci pokazao kako peć treba dobro naložiti suhim drvima da bi se kruh u peći ispekao. Najzanimljivije pomagalo crne kužine djeci je bio lopatar za vađenje kruha. Djeca su ga odmah povezala s pizzerijom!

Potom smo ušli u sami mlin gdje su djeca domaćinu Marku, mlinaru, izrecitirala „Vodenicu“. Djeca su aktivno sudjelovala odgovarajući na mlinareva pitanja. Na mlinarev upit koja rijeka prolazi kroz Žrnovnicu, jedan dječak je odgovorio: „Nil!“ Tako smo saznali da je u prošlosti u Žrnovnici bilo puno mlinova na istoimenoj rijeci, a ovaj je najstariji! Mlinar Marko nam je pokazao dijelove mlina i demonstrirao sam proces nastanka brašna.

Za kraj, zamijesili smo svoje krušćiće od finog, domaćeg brašna. Djeca su primijetila da je ovo brašno drugačije boje nego ono što mame kupuju. Domaćini su naglasili da oni žitu ne odvajaju ljuskice koje su zove mekinje i samim time brašno dobiva na kvaliteti! Dok smo čekali da se kruh ispeće u krušnoj peći, djeca su se poigrala na livadi slušajući žubor rijeke Žrnovnice i upijajući jesenske boje obližnje šume. Proveli smo edukativno aktivan dan u prirodi i time završili ovogodišnje Dane kruha!

Hvala dragom Bogu na Bratu Suncu kojeg je poslao da grije naša mala srca!

Odgojiteljica Tihana Boban