DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2015 10 Zagreb Dani kruhaMališani našeg vrtića i ove su godine sa velikim veseljem proslavili Dan kruha. Časna sestra Julijana s tetama Marijom, Marijanom, Katarinom i Anom, priredila je niz aktivnosti i priča o kruhu i njegovom nastanku. Djeca su naučila i postala svjesnija o tome kako je kruh naš, svaki dan veliko blago i sreća, te kako ga treba dijeliti sa ostalima.
 
Prošlu nedjelju djeca iz vrtića i škola donijeli su košarice sa kruhom, pecivom i jesenskim plodovima zemlje u našu crkvu svetog Kvirina. Košarice su krasile oltar, a na kraju svete mise djeca su otpjevala pjesmu zahvale, djevojčice su plesale i svi na kraju radosno pljeskali.
 
U vrtiću su naučili što je sve potrebno kako bi se umjesio kruh. Crtali su kukuruz, kruh i na kraju su sami pomiješali brašno, sol i kvasac. Svatko je napravio svoj kruščić te su ga časne ispekle. Miris pečenog kruha širio se svim prostorijama vrtića. Prilikom odlaska kući, djeca su svoj rad ponijela i pokazala roditeljima i obitelji. Na tako malim licima mogao se vidjeti ponos i sreća. Tako mali kruščić, a tako važan, trebalo  je podijeliti na dosta dijelova jer su svi morali probati.
 
Petak je bio isplaniran za odlazak u Tehnički muzej u Zagrebu. Lijepi jesenski dan, djeca su provlela u muzeju te vidjela osnove poljodjelstva s apijarijem. Stručna voditeljica Tehničkog muzeja djeci je pokazala oruđa koja su se nekad koristila za obradu zemlje. Bile su to razne lopate, štihače, sprežno oruđe- rala, plugovi, stari mlin i dr. Tu je bio i apijarij za uzgoj pčela. Od voditeljice djeca su na poklon dobila vrećicu sa sjemenkama pšenice te su uz veliko veselje u jednom dijelu muzeja posijala svoj dio. Ostatak će posijati sa obitelji na dan svete Lucije.
 
Nakon obilaska muzeja djeca su u posebnoj prostoriji sa voditeljicom ponovili od čega se radi kruh. Bila je vrlo iznenađena kada su malci svi u glas nabrajali sastojke potrebene za izradu kruha koje su naučili u vrtiću. Nakon toga dobili su male pregače, oprali ručice i još jednom uz pjesmu o kruhu, vrijedno se primili posla i zamijesili tjesto.
 
Mama Ivana Zvonar