DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2015 11 Podstrana uljaraNaša djeca su prošli tjedan radoznalo pratila branje maslina u samostanskom masliniku. Jedan dječak je bio u nedoumici zašto časne sestre beru i zelene masline, a ne crne!? Da bismo našem Frani riješili problematiku branja zelenih maslina,
 
jučer ujutro smo se uputili u šetnju do obiteljske uljare Simunić, uključujući sve tri odgojne skupine. Putem su pričali kako su i sami pomagali baki, djedu, tati i mami brati masline.
 
Djeca su bila iznenađena kad su vidjela puste vreće s maslinama ispred same uljare. Barba koji radi u uljari im je objasnio da ljudi kad poberu svoje maline, stave ih u vreće i dovezu u uljaru kako bi se preradile u ulje. Proveo je djecu kroz pogon. Odmah su začepili svoje nosiće, jer im je bio neugodan miris prerade. Zadivio ih je stroj koji „vozi i diže masline“ na preradu, kako je rekao jedan dječak. Taj isti stroj odvaja peteljke od maslina., a peteljke se samliju i pretvaraju u humus. Djeca su se upoznala sa separatorom. Njegova svrha je odvajanje prerađenih otpadaka od produkta- ulja.  Pažnju im je zaokupila „cijev“ kroz koju ulje protječe u veliki odjeljak. Svi su se znatiželjno navirili da vide koje je boje i gustoće. Nitko dobiveno ulje nije želio probati, ali su rekli kako ga mame redovito koriste kad kuhaju blitvu i kad tata peče ribu. Također su se složili da je maslinovo ulje puno zdravije od onog „normalnog“. Na pitanje koje je to normalno, odgovorili su ono žuto, od sjemenki! 
 
Domaćini su nam pokazali kontejnere u koje se odlažu otpadni materijali i kamionima odvoze na daljnju preradu proizvodnje prirodnog gnojiva. Djeca su rekla da od prirodnog gnojiva masline bolje i brže rastu i daju više maslina! Zahvaljujemo se mami Dijani i ostalim članovima obitelji Simunić na gostoprimstvu!
 
Odgojiteljica Tihana Boban