DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2015 11 Kardinal samostanDvije godine nakon što je olujno nevrijeme u Zagrebu oštetilo samostan na Pantovčaku, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pohodio je u utorak, 17. studenoga 2015. godine sestre Franjevke od Bezgrješne 
te u samostanskoj kapeli predvodio euharistijsko slavlje i blagoslovio prostorije obnovljenog samostana.
 
Riječ dobrodošlice uputila je časna majka Zdravka Gverić, vrhovna poglavarica Družbe sestara Franjevki od Bezgrješne, rekavši da Kardinalov dolazak posebno raduje njihovu zajednicu i cijelu Družbu. „Mi sestre ne smijemo zaboraviti da ste pohodili sestre u oštećenom samostanu i sestrama uputili riječi ohrabrenja, iskazali pastirsku brigu i djelotvornu ljubav“, kazala je časna majka, te poručila sestrama da ovaj samostan uvijek bude trajni znak Božje prisutnosti, mjesto slavljenja Boga i otvorenih vrata svima koji traže njihovu pomoć.
 
Predvodeći euharistijsko slavlje na spomendan sv. Elizabete Ugarske, koji sestre ujedno slave i kao Dan svoje Družbe, Kardinal je istaknuo da u nekim situacijama čovjek može uzviknuti: „O, sretne li krivice!“, misleći pritom na nesreću kojom se Bog poslužio kako bi se krenulo u obnovu ovog samostana.   
 
U svojoj se homiliji osvrnuo na pročitani evanđeoski ulomak o Isusovoj najmanoj braći, ulomak koji, kako je naglasio Kardinal, sadrži srž kršćanske vjere i kršćanske prakse.
 
Podsjetio je da su taj put poistovjećivanja Boga s čovjekom u potrebi slijedili mnogi u našoj povijesti, poput sv. Elizabete Ugarske, majke Klare, utemeljiteljice Družbe sestara Franjevki od Bezgrješne, ali i blaženi Alojzije Stepinac, koji je u pravom smislu utemeljitelj zagrebačkog Caritasa.
 
„Nema Crkve bez Caritasa. On čini Crkvu lijepom“, napomenuo je Kardinal, ističući da župa nije u pravom smislu župa ako u njoj ne djeluje Caritas. Pozvao je okupljene da prepoznaju dobro u svojim sredinama te da uvijek budu promicatelji, širitelji i navjestitelji tog dobra.
 
Po završetku euharistijskog slavlja, Kardinal je blagoslovio obnovljene prostorije samostana. U koncelebraciji su bili župnik Župe sv. Kvirina vlč. Tomislav Subotičanec, te nadbiskupski tajnik vlč. Marko Vuković. 
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 
Bogata fotogalerija se nalazi i na sljedećem linku: