DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2015 11 Podstrana sastanakDana 18. studenoga u 18.30 sati održan je roditeljski sastanak u Dječjem vrtiću Brat Sunce u Podstrani. Roditeljskom sastanku prisustvovali su roditelji djece iz svih triju odgojnih skupina, odgojiteljice i voditeljica dječjeg vrtića časna Ljilja Stipić. Posebna gošća, a ujedno i majka djevojčice koja pohađa vrtić,
 
bila je logopedinja Ivana Filipović-Grčić koja je održala predavanje na temu „Spremnost djeteta za polazak u osnovnu školu“.
 
Na samom početku voditeljica vrtića časna sestra Ljilja Stipić pozdravila je sve okupljene. Roditeljima je pročitala pravila Kućnog reda vrtića i zamolila da ga se svi pridržavaju. Istaknula je da je u svemu jako bitna suradnja roditelja i odgojiteljica. Jedino na taj način i uz puno ljubavi i predanog rada djeca mogu izrasti u prave, male samosvjesne osobe.
 
Nakon uvodnog dijela gospođa Ivana Filipović-Grčić upoznala je roditelje predškolaca sa svim izazovima i nedoumicama o spremnosti ili nespremnosti djetetovog polaska u školu. Istaknula je da je to razdoblje jedno od najvažnijih trenutaka u životu djeteta i njegove obitelji jer školski svijet nosi sa sobom mnoge obveze i odgovornosti. Predložila je roditeljima da prije polaska djeteta u školu razvijaju nadalje osnovne praktične vještine koje su oni već u vrtiću stekli. (pospremanje za sobom, čišćenje radnoga prostora...) Logopedinja je razjasnila i pojam „zrelosti“ pod kojim podrazumijevamo posjedovanje takvog stupnja razvijenosti fizičkih i psihičkih funkcija koje će djetetu omogućiti uspješno savladavanje propisanog nastavnog programa. Razlikujemo tako fizičku, intelektualnu, emocionalnu i socijalnu zrelost. Ukazala je i na mogućnost odgađanja početka škole ako pregled djeteta ukaže da još nije doseglo onu zrelost koja omogućava udovoljavanje školskim zahtjevima.
 
Nakon predavanja gospođe Ivane Filipović-Grčić odgojiteljice su s roditeljima djece svoje odgojne skupine razgovarali. Roditelje su upoznali sa svim događanjima i radovima unutar odgojne skupine. Roditelji su ponajviše bili oduševljeni razvojnim mapama u kojima „tete“ prate razvoj svakog djeteta pojedinačno. Zaključili su kako je rezultat ogromnog rada i truda svih djelatnica vrtića vidljiv svakodnevno.
 
Jelena Vrdoljak, prof.