DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2015 11 Sibenik GozBlagdan Gospe od zdravlja proslavljen je u subotu 21. studenog u našoj kući matici u Šibeniku. Večernju svetu misu predvodio je fra Josip Klarić u samostanskoj kapeli koja je posvećena Gospi od zdravlja.

Pjevanje sestara predvodila je s. Krešimira Banić. Kako se ovaj dan poklapa sa danom majke Klare,  upriličeno je cjelodnevno, pojedinačno euharistijsko klanjanje koje je završilo zajedničkom molitvom Gospine krunice i Večernjom časoslova.

U prigodnoj propovijedi fra Josip istaknuo je kako je ime važno za svakoga čovjeka. Ime to sam ja, to je osoba ali drugi nam ga daju. I Marija dobiva ime a njezino ime je jako važno za Povijest spasenja. Ono je puno sadržaja, ono je bremenito i  označava osobu koju Bog nadasve ljubi. S pravom možemo i smijemo reći da je Marija mjesto Božje ljubavi i objave. Bog je stavlja u srce, u središte Povijesti spasenja. To se očituje na taj način da ju je sačuvao od svakoga grijeha. Oduvijek je Bog Mariju želio kao čistu posudu Duha Svetoga. Time što je Marija začela po Duhu Svetome i rodila Sina Božjega, postala je hram Duha svetoga koji više neće napustiti ni nju, ni čovječanstvo. Marija je ona koja nas obasjava zrakama spasenja. Bila je toga svjesna i majka Klara koja je živjela upravo od ovih zraka koje su izlazile iz Marije i njezina Sina Isusa Krista. Klara se osjećala ozračenom svetim zrakama ljubavi Božje i ljubavi Marijine a to je molila i za svoje sestre. Majku Božju s pravom možemo slaviti  kao Gospu od Zdravlja jer smo po Mariji ozdravili od svake bolesti grijeha. Marijin plod i Vječni Očev Sin koji uzevši tijelo od Marije postaje brat svima. Marija i Isus stoje na raspolaganju Bogu Ocu i njegovu planu spasenja. Oboje i Sin i Majka ozdravljaju sva stvorenja, a posebno čovjeka od svih zala i svake bolesti, istaknuo je fra Josip.

Vjernici grada Šibenika zajedno sa sestrama  stoljećima štuju sliku Gospe s djetetom Isusom kao Gospu od zdravlja. Ova slika potječe iz XVI.stoljeća a u Šibenik  je donesena  u drugoj polovici XVII. stoljeća. Prema predaji, u Šibenik su je iz Mletaka donijeli sedam braće Omelića koji su se proslavili u borbi protiv Turaka te su i živote dali „za krst časni i slobodu zlatnu“. Sliku su darovali samostanu sestara a one su je kroz stoljeća čuvale svojoj kapeli i utjecale se Gospinu zagovoru. Zabilježeno je i nekoliko ozdravljenja od neizlječivih bolesti onih koji su se utjecali Majci Božjoj pred ovom slikom. 

Tekst i foto: s. Jozepka Vukančić