DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2015 12 Sisak simpozij 1a„Štovanje Bogorodice na području Sisačke biskupije“ bila je tema nacionalnoga mariološko-marijanskoga simpozija, koji je u organizaciji Hrvatskoga mariološkoga instituta KBF-a u Zagrebu i Sisačke biskupije, održan u Sisku, od 4. do 6. prosinca 2015., a u povodu šeste obljetnice ponovne uspostave Sisačke biskupije. 
 
Znanstveni simpozij, koji je održan u dvorani Ivana Pavla II. sisačkoga Velikoga Kaptola, otvorio je domaćin i predstojnik HMI-a mons. dr. sc. Vlado Košić, biskup sisački, a potom su pozdravnu riječ uputili prof. dr. sc. Ivan Karlić, pročelnik Katedre dogmatske teologije KBF-a i zamjenik predstojnika HMI-a te  župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić. Otvorenje je pjesmom uveličao KUD „Poculica“ iz Letovanića. Simpozij je okupio brojne znanstvenike: teologe, bibličare, povjesničare umjetnosti, arheologe, povjesničare književnosti, glazbenike i druge, koji su iznijeli rezultate svojih istraživanja vezana uz štovanje Marije na području sisačke biskupije.
 
Prijepodnevni radni dio simpozija, kojim je moderirao prof. dr. sc. Ivan Karlić, započeo je predavanjem dr. sc. Valerije Kovač i dr. sc. Darka Teperta na temu „'Gospa žalosna' iz Stare Drenčine, ikonografska i biblijsko-teološka interpretacija", a slijedilo je predavanje fra Petra Lubine „Župne crkve Sisačke biskupije posvećene Blaženoj Djevici Mariji". Drugi blok otvorio je sisački biskup dr. sc. Vlado Košić s predavanjem na temu „Marijanska svetišta u Sisačkoj biskupiji", a slijedila su predavanja mr. sc. Daniela Patafte „Opatija Topusko u kontekstu cistercitske duhovnosti i poslanja" i dr. sc. Milana Pelca „Ikonografija Bogorodice u Misalu Jurja od Topuskog". 
 
Popodnevni rad simpozija, kojim je moderirala dr. sc. Valerija Kovač, uključivao je sljedeća izlaganja:  dr. sc. Vitomir Belaj i dr. sc. Juraj Belaj: „Između Segestike i Siska. Bogorodičini tragovi u mitskoj topografiji Sisačke biskupije", Spomenka Jurić: „Ecclesia Beatae Virginis de Gorra, pitanja kontinuiteta Siscijanske biskupije",  dr. sc. Juraj Belaj:  „Zavjetni Marijin broš iz Gore", prof. Marije Mirković i dr. sc. Vitomir Belaj: „Sadržaj uništene čudotvorne slike Majke Božje iz Gore", dr. sc. Mirjana Repanić-Braun: „Slikani prikazi Blažene Djevice Marije u Kloštar Ivaniću i Kutini"  te dr. sc. Vlasta Zajec: „Dva kiparska prikaza Bogorodice Bezgrešne na području Sisačke biskupije". Prvi dan simpozija zaključen je svečanim misnim slavljem u sisačkoj katedrali koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić, a propovijedao fra Darko Tepert.
 
Drugi dan mariološko-marijanskog simpozija „Štovanje Bogorodice na području Sisačke biskupije“, u subotu 5. prosinca, započeo je riječima iz bule pape Benedikta XVI. „Antiquam Fidem – Drevna vjera“ a kojom je na ovaj dan prije šest godina osnovana Sisačka biskupija. Na to je okupljene podsjetio dr. sc. fra Darko Tepert, moderator drugog dana predavanja, a okupljeni su imali priliku vidjeti i za tu prigodu izloženu originalnu bulu. U nastavku slijedilo je predavanje mr. sc. Petre Batelja na temu „Sisačka Bogorodica zaštitnica", zatim predavanje dr. sc. Mande Svirac „Manifestacije marijanske pobožnosti i folklorna obilježja na području Sisačke biskupije" i predavanje Slavice Moslavac „Blažena Djevica Marija u puku Moslavine".  Drugi blok  započeo je predavanjem Katice Mrgić „Marijanske pobožnosti u Sisačkoj Posavini", a slijedila su predavanja dr. sc. Hrvojke Mihanović-Salopek „Ivan Kukuljević Sakcinski i štovanje Bogorodice u Sisačkoj biskupiji" te dr. sc. Katarine Koprek i prof. Tihomira Prše na temu „Marijanske pjesme u opusu vlč. Matije Ivšića".
 
Na kraju radnog dijela simpozija okupljenima se obratio biskup Košić zahvalivši svim predavačima i organizacijskom odboru na trudu koji su uložili u održavanje ovog simpozija. Biskup je posebno zahvalio članovima Hrvatskog mariološkog instituta, na čijem je čelu bio petnaest godina, izvijestivši  kako je njegov mandat završio te da je stručni kolegij HMI-ja prošlog dana izabrao novog predstojnika, dr. sc. Ivana Karlića, kojem je biskup izrazio svoje čestitke i dobre želje. Također je najavio da će dosadašnjega tajnika HMI-ja Tomislava Filića zamijeniti u narednome dvogodišnjemu mandatu dr. sc. s. Valerija Kovač.
 
Drugi dio dana bio je predviđen za studijsko putovanje tijekom kojeg su sudionici simpozija osobno vidjeli jedan dio bogate marijanske baštine biskupije.  Posjetiti drvenu kapelu Sv. Ivana Krstitelja u Staroj Drenčini, marijansko svetište Majke naših stradanja u Gori koje je upravo ovih dana do kraja obnovljeno i spremno za skorašnju posvetu, crkvu BDM Snježne u Kutini i na kraju svetište Majke Milosrđa u Kloštar Ivaniću gdje je dan zaključen misom.
 
Misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić, a propovijedao je fra Ivan Karlić.  Uz sudionike simpozija i brojne župljane slavlju su nazočili i članovi KUD-a „Obreška“ odjeveni u tradicionalne narodne nošnje. Simpozij je zaključen u nedjelju, 6. prosinca euharistijskim slavljem u sisačkoj katedrali, koje je predvodio mons. dr. Vlado Košić. 
 
Detaljnije o simpoziju može se pročitati na sljedećim linkovima: