DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2015 12 Sibenik BezgresnaU utorak 8. prosinca u našoj kući matici sestre su proslavile svetkovinu Bezgrješnog začeća BDM. Misno slavlje predvodio je šibenski biskup mons. Ante Ivas u koncelebraciji fra Mate Topića i don Roka Glasnovića.
 
U prigodnoj propovijedi otac biskup je istaknuo kako ulaznom pjesmom „Radujem se u Gospodinu, radujem!“, Crkva daje osnovni ton slavlja ovoga predivnoga blagdana svoje Majke, Bezgrješne. Čestitajući sestrama svetkovinu, pozvao ih je na tu radost rekavši kako su poseban način pod njezinom zaštitom kao Bogu posvećene osobe. Gospodin Bog ih je na poseban način odjenuo haljinom spasenja, lijepom, najljepšom, haljinom posvećenja. Tom haljinom Bog je zaodjenuo Gospu nakon što je naša pramajka Eva sa praocem Adamom, prvim grijehom okaljala i rastrgala onu iskonsku haljinu Božje ljepote. „Rosite nebesa odozgor!“, vapila je zemlja žedna Boga, Boga živoga sve do onoga časa kad je Bog našao i odabrao veliku ženu, poniznu i jedinstvenu službenicu Gospodnju, Mariju. Nju je Bog od prvoga časa začeća oslobodio od grijeha koji istječe na svako ljudsko biće iz roda Adama i Eve. Bog je otvorio novi tijek ljudske povijesti s Marijom, ženom koja mu se svojim „fiat“, neka mi bude po tvojoj Riječi, posve stavila na raspolaganje.
 
Biskup je nadalje rekao da Crkva i danas žarko moli Gospu da i u našim vremenima Bog obnovi dar radosti. U vremenima u kojima je sve manje prave i iskrene, a sve više umjetno potpomognute, a smamim time i tjeskobne radosti koja sve više ispražnjava i osiromašuje a sve manje ispunja i bogati ljudske duše. Zato trebamo moliti da budemo ispunjeni Božjom radošću, Gospinom radošću u kojoj je ona otpjevala svoju odu radosti „Veliča duša moja…“.
 
Radujte se, ponavlja uporno Crkva danas svoj poziv, jer nas je Gospodin zaogrnuo plaštem pravednosti kao nevjesta ukrašena nakitom. Bog je po anđelu pozdravio Mariju pozdravom raduj se Marijo, raduj se jer si našla milost u Boga! Bog te je zamilovao. Ti si Božja miljenica. Bog te je označio svojom naklonošću i svojom ljubavlju. To je plašt kojim je Bog zaogrnuo i to je nakit kojim je uresio Mariju. Bog po njoj poručuje da smo svi mi kao njezina djeca po Isusu zaogrnuti plaštem njegove pravednosti te kao i Marija u Isusu Kristu zamilovani, urešeni nakitom Isusovih darova darom milosrđa, ljubavi, praštanja, života u izobilju, darom Tijela i Krvi Kristove u euharistiji, njegovih raširenih ruku na križu i otvorena srca i svetih rana. Urešeni smo i darom majke Marije, obećanja na križu „danas ćeš biti sa mnom u raju“, urešeni nakitom dara Duha Svetoga koji obnavlja lice zemlje. Dobro se zapitati, znamo li se mi danas radovati tim čudesima ljubavi Božje kojima smo kao kršćani redovnici, redovnice i svećenici obdareni.
 
Marija je prebirala u svom srcu Isusove riječi i njegova djela. Ona je vjerovala da Bog može i hoće svaku ljudsku nevolju, kako god ona izgledala nerješiva, preobraziti u dobro. Da Bog može svaku žalost pretvoriti u radost. Radost je središnji, temeljni znak, pojam bogatstva Crkve i to je temeljni znak prepoznavanja Kristovih učenika kao djece Marijine. Radost je bila odlika svih velikih svetaca u povijesti. Njihovo je iskustvo radosti u Bogu u obliku koji je često bio proturječan radostima svijeta. Njihova radost je često bila radost usljed trpljenja. Radost koja odolijeva napadima zloga, promjenama raspoloženja i najnegativnijim stranama ljudskoga života.“
Biskup Ivas nadalje je spomenuo kako u ovo predbožićno vrijeme možemo zamijetiti kako se zatamnjuje, smanjuje onu pravu Božićnu poruku i radost utemeljenu Božjim dolaskom, istinskim Božjim darovima ljubavi, milosrđa, opraštanja istinskog zajedništva te duhovnog i materijalnog suživota i solidarnosti. To nije moguće kupiti. Bezgrješna svjedoči da pravi Božić dolazi besplatno. On nije figura nego živi Bog. Dolazi nam pun milosrđa i sućuti. Bog nas je u Isusu zamilovao na slavu svoje milosti. 
 
Tekst i foto: s. Jozepka Vukančić