DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2015 12 Sibenik cepoviNaši vrtići Brat Sunce iz Šibenika i Primoštena uključili su se još u mjesecu srpnju u humanitarnu akciju prikupljanja plastičnih čepova i time se pridružili NP Krka u kampanji Udruge oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske (UOLL) „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“.
 
Javna ustanova NP Krka motivirala je brojne vrtiće, škole, tvrtke, ustanove i građane diljem Hrvatske da se uključe u humanitarnu akciju pod nazivom „Odčepi za ulaznicu“. Naime, za određenu težinu prikupljenih čepova ponudila je besplatnu ulaznicu tijekom 2016. godine u NP Krka. Najmlađa odgojna skupina našega vrtića, za tu je prigodu pripremila i ukrasila veliku kartonsku kutiju u koju su djeca svih skupina svakodnevno marljivo stavljala čepove.
 
Tijekom prošloga tjedna od 14. do 18. prosinca, akcija je privedena kraju a organizirana je predaja  prikupljenih čepova u ispostavi NP Krka u Skradinu. Kada smo krajem tjedna donijeli čepove u Skradin, ostali smo impresionirani prizorom koji nas je dočekao u ispostavi. Prostor je bio ispunjen mnoštvom vreća kako u donjem dijelu zgrade tako i na katu. Dočekali su nas veseli i ljubazni djelatnici te su rekli da su i sami iznenađeni velikim odazivom. Objasnili su kako je velika iskoristivost ove plastike prilikom reciklaže, čak oko 90%.
 
Prikupljeno preko devet tona čepova ali taj broj još nije zaključen jer još pristižu paketi poslani poštom. Naša djeca su prikupila potrebnu količinu čepova te dobili besplatne ulaznice ali to nije bio glavni motiv uključivanja u ovu plemenitu akciju. Važan je  prije svega edukativni karakter ove akcije koji našu djecu potiče na pomaganje potrebnima te podizanja ekološke svijesti.  Udruga oboljelih od leukemije i limfoma čepove će zamijeniti za skupe lijekove koji nisu na listi HZZO-a a prijeko su im potrebni u liječenju.
 
Bez obzira što je akcija Odčepi za ulaznicu privedena kraju, namjeravamo nastaviti sa prikupljanjem. Uspostavit ćemo izravni kontakt sa Udrugom oboljelih od leukemije i limfoma te im poštom slati čepove.
 
Foto i tekst: s. Jozepka Vukančić