DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2016 2 Zagreb duh vjezbeOd 15. do 20. veljače 2016. održan je prvi termin ovogodišnjih duhovnih vježbi za naše sestre u samostanu na Pantovčaku u Zagrebu pod vodstvom prof. dr. sc. don Ivana Bodrožića, svećenika splitsko-makarske nadbiskupije i  profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i u Splitu.
 
Duhovne vježbe su započele zazivom Duha Svetoga. Tijekom dana sestre su imale predavanja/razmatranja, vrijeme za osobnu molitvu i razmišljanje, u sredini dana euharistijsko slavlje a na kraju dana euharistijsko klanjanje.
 
Profesor Bodrožić je u razmatranjima kroz šest dana govorio o zavjetima na nov i pomalo neobičan i zanimljiv način: kroz likove Starog Zavjeta, a potvrđene Isusom Kristom u Novom Zavjetu. Tako je najprije govorio o zavjetnom odnosu prema stvarima a onda prema osobama i posvijestio vrijednost zavjetovanja Bogu posvećenih osoba koje postoji oduvijek. Zavjeti su nastali iz strahopoštovanja prema Bogu i imaju sakralnu vrijednost a davalo se uvijek ono prvo i najbolje-prvine. Svaki zavjet nastaje u potpunoj slobodi i vlastitom opredjeljenju. Bog nikada nikoga ne prisiljava. A kad se nešto obeća treba se i izvršiti. 
 
Mi kao redovnice, kad služimo Bogu i sebe stavljamo na raspolaganje, spremno osluškujemo Božji glas i primamo njegove milosti, dajemo ono najbolje iz svog života-prvine. Bog od nas očekuje da ga primamo kao Spasitelja i svaki naš zavjet trebamo činiti u Kristovu spasiteljskom zahvatu gdje i same postajemo spasenjski dar  i zavjetni dar za braću ljude kojima smo poslane.
 
Duhovne vježbe su završile u subotu svečanim euharistijskim slavljem i zahvalnim himnom Tebe Boga hvalimo.
 
Tekst: S. Maksimilijana Šimac
Foto: S. Zvonimira Nimac