DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2016 2 Zagreb upravaSestarska zajednica na Pantovčaku u Zagrebu bila je domaćin Godišnjeg susreta kućnih predstojnica i vrhovnog vijeća Družbe od 20. do 21. veljače 2016. godine. Dobrodošlicu okupljenim sestrama izrazile su vrhovna poglavarica s. Zdravka Gverić i kućna predstojnica na Pantovčaku s. Ivanka Gibač.
 
 
U duhovnom dijelu susreta predavanje i radionice održao je fra Zdravko Lazić, OFM provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba na teme: „Milosrdno djelovanje i svjedočenje u zajedničkom životu“ i „Djela milosrđa“. Tijekom svojeg promišljanja fra Zdravko je približio ulogu poglavarice koja njoj postaje misija unutar koje treba posluživati Božju riječ, okupljati sestre, koordinirati njihov rad, povezivati sestre i njihove službe te ne vezati se za samo jednu dužnost. Ujedno je pozvana stvarati ozračje prijateljstva i radosti  te se brinuti za materijalne potrebe povjerene zajednice. Poglavarska služba promatrana na ovaj način čin je ljubavi prema Bogu.  U drugom predavanju sestrama je fra Zdravko približio konkretnu primjenu djela milosrđa u sestrinskoj ljubavi i životu. Kroz radionice u grupama su sestre produbljivale sadržaje predavanja kroz konkretne situacije zajedničkog života. 
 
Radni dio susreta sastojao se od izvješća, diskusije i dogovora. Nakon godišnjeg izvješća vrhovne poglavarice s. Zdravke Gverić o stanju i događajima u Družbi, uslijedila su izvješća kućnih predstojnica (Zagreb - s. Ivanka Gibač, Podstrana  – s. Imelda Pešić, Šibenik kuća matica – s. Nevenka Grgat, Šibenik Biskupija – s. Mandica Starčević, Vodice – s. Marija Grgat, Primošten -  s. Ružica Nimac, Stankovci – s. Angelika Vuković, Karlovac – s. Ana Tadić, Drniš – s. Nazarena Blažević, Munchen Perlach – s. Boženka Periša, Munchen HKŽ – s. Nikolina Bilić. O ekonomskom stanju i planovima u Družbi izvjestila je vrhovna ekonoma s. Slavica Bezjak. Vicepostulatorica kauze službenice Božje majke Klare Žižić izvijestila je o napretku kauze, dok je s. Anita Krajač podnijela izvješće o dječjem vrtiću Brat Sunce, o početnoj formaciji u kandidaturi i u ime odsutne s. Renate Azinović, pročelnice Vijeća za pastoral pročitala izvješće o radu tog Vijeća. 
 
U završnom dijelu doneseni su zaključci koje će kućne predstojnice prenijeti svim sestrama, a časna majka će uputiti sestrama i svoje pismo.
 
Tekst: S. Mandica Starčević
Foto: s. Zvonimira Nimac i s. Mandica Starčević