DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2016 2 Podstrana strucnoDana 4.03.2016., održano je stručno usavršavanje  DV „Brat Sunce“ iz Podstrane s pedagogicom s.Mirjanom Kutlešom, te našim kolegicama iz DV „Mali Isus“ koje djeluju na području Košuta i Kaštel Kambelovca. Prošlog mjeseca smo domaćini bili mi, a sad nas je ugostio DV „Mali Isus“ u Metkoviću.
 
Tema našeg sastanka bila je: „ Dječja perspektiva u igri; dokumentiranje odgojno-obrazovnog procesa“. Naglasak smo stavili na tezu da je djecu važno promatrati kao aktivne subjekte koje treba slušati, a ne kao pasivne objekte koje treba poučavati. Vođeni teorijom o „stotinu jezika“ , odgajatelj zna slušati, čuti i razumjeti dijete, te tada djetetu postavlja poticajna pitanja o njegovim interesima i hipotezama, ne donosi zaključak, ne žuri, već istražuje, otvoren je za nove načine istraživanja dječjih interesnih područja. Upravo u ovom konteksu, od izuzetne važnosti je pedagoška dokumentacija koja omogućuje da se dječje perspektive i učenja dokumentiraju na različite načine (video, foto, transkripti) kako bi o njima istraživači, u našem slučaju odgajatelji, mogli razgovarati, interpretirati ih zajedno s djecom.
 
Na sastanku smo predstavili naše područje istraživanja kojim smo se bavili proteklog mjeseca, prezentirajući po grupama jednu aktivnost vođenu od strane djece, vođenu njihovim interesima i potrebama. Naglasak je bio na procesu učenja, kako su djeca napredovala od samog početka, koje su vještine savladali i kako su jačali svoju satisfakciju u fazama učenja, ulazeći u interakcije sa svojim prijateljima. Ovakvi sastanci su od izuzetne važnosti za cjeloživotno, permanentno obrazovanje i usavršavanje našeg zvanja. Djeca su naši sukonstruktori znanja, identiteta i kulture!
 
Tihana Boban