DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2016 3 Podstrana knjiznicaJučer u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu održana je tribina pod nazivom "Znanjem do premium obitelji".Tribinu su razigranim plesom otvorila dječica iz dječjeg vrtića "Brat Sunce" iz Podstrane, koje su dovele voditeljica vrtića s. Ljilja Stipić i odgojiteljica Tihana Boban.
 
Kroz predavanja, svjedočenja i kratke video isječke, s ciljem podizanja svijesti o potrebi edukacije o spolnosti, o odgoju djece te planiranju obitelji, govorile su voditeljice triju organizacija u Splitu, kojima je zajedničko zagovaranje zaštite života od rođenja do prirodne smrti, a njihove aktivnosti usmjerene su ka jačanju i podizanju kvalitete obiteljskog života,  te edukaciji o plodnosti i spolnosti kao važnom aspektu života.
 
Inicijativu 40 dana za život, je predstavila Marija Šošić, voditeljica inicijative za Dalmaciju; Marija Luketa, podučavateljica FertilityCare Sustava je govorila o prirodnom planiranju obitelji, a Ivana Bilić-Antičević, je približila kako se putem radionica u udruzi Obiteljsko obogaćivanje uče i razvijaju roditeljske vještine, te kako bračni parovi rastu u međusobnoj ljubavi i komunikaciji.
 
‘Inicijativa 40 dana za život‘ vatrogasno spašava situacije proizaše iz nepoznavanja tema plodnosti i spolno odgovornog ponašanja te svih izazova ali i radosti koji dolaze uz odgoj djece. Stoga je cilj tribine bio upoznati širu javnost o važnosti znanja kako ne bi dolazilo do urušavanja obitelji u bilo kojem području. Ovo je bila prva u nizu ciklusa tribina koje će biti organizirane na navedene teme.
 
„40 dana za život“ je najveća međunarodna, ekumenska, pro-life organizacija u povijesti u koju je uključeno preko pola milijuna volontera, 607 gradova u 33 države svijeta, a zahvaljujući kojoj je u svijetu spašeno od pobačaja preko 11000 života. Čine je tri ključna elementa: molitva i post za prestanak pobačaja u gradovima u kojima se moli, za iscjeljenje rana majki i očeva koji su pristali na pobačaj, za obraćenje medicinskog osoblja koje ga vrši i svih koji zagovaraju pobačaj; mirnoljubivo bdijenje ispred bolnica ispred kojih se vrše pobačaji kao znak ljubavi i milosrđa i znak nade majkama koje su došle pobaciti kojima nude pomoć duhovnu, materijalnu, moralnu, te osvješćivanje lokalne zajednice o problemu pobačaja. U Hrvatskoj se u samo godinu dana od jednog grada proširila na 21 grad koji trenutno sudjeluje u korizmenoj kampanji i znamo za 30 spašenih života. Važan element inicijative je i edukacija o spolno odgovornom ponašanju.
 
Creighton Model FertilityCare Sustav je sustav prirodnog planiranja obitelji koji je pouzdan 99.5% ako želite odgoditi trudnoću, pouzdan je kao bilo koja metoda kontracepcije na tržištu. U FertilityCare sustavu podjednako odgovornost planiranja obitelji preuzimaju i žena i muškarac što dovodi do rasta i jača odnos između para. Iskustvo je pokazalo da se zahvaljujući upravo ovoj metodi planiranja obitelji, poboljšava komunikacija među parovima koja je temelj svakog odnosa. FertilityCare sustav se također može koristiti kako bi se dobio uvid o potencijalu plodnosti para čak i prije nego što pokušaju začeti! U današnjoj klimi gdje jedan od šest parova doživljava poteškoću kod začeća, ovo je velika prednost - pogotovo za mladence koji su donijeli odluku o odgodi rađanja tijekom ranih godina braka. FertilityCare je zdrav izbor u planiranju obitelji, koji poštuje tjeslesni ekosustav, te je dokaz da je plodnost normalan aspekt zdravlja kojeg muškarci i žene mogu shvatiti i živjeti s njim u harmoniji.
 
 
Obiteljsko obogaćivanje je udruga pod okriljem međunarodne neprofitne nevladine udruge IFFD (International Federation for Family Development), tj. Međunarodni savez za obiteljsko obogaćivanje. Udruga je osnovana 1978. godine, s ciljem pružanja podrške svim inicijativama koje idu u prilog braku i obitelji i konkretne pomoći oženjenim parovima i obiteljima. Temeljni cilj programa Obiteljskog obogaćivanja je da bračni parovi, tijekom rasprave o odgojnim pitanjima vezanima uz njihovu djecu, u prijateljskom okruženju, otkriju bogatstvo obiteljskog života u smislu osobnog razvoja. Program je namijenjen roditeljima i bračnim parovima. Sastavljen je od različitih modula koji se proučavaju po metodologiji najprikladnijoj za učenje odraslih osoba, a to je proučavanje slučaja koji su temeljeni na stvarnim životnim situacijama iz obiteljskog života. Pomaže u razvijanju roditeljskih vještina, pomaže bračnim parovima u međusobnoj ljubavi i komunikaciji, zatim roditeljima da bolje razumiju i bolje odgajaju svoju djecu te se kroz slučajeve promoviraju i brane bračne i obiteljske vrednote.
 
Marija Šošić