DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2016 4 Sibenik duh vjezbeU našoj kući matici u Šibeniku, od 4. do 9. travnja, održan je drugi turnus duhovnih vježbi koje je vodio fra Domagoj Volarević. 
 
Središnji dio dana zauzimalo je euharistijsko slavlje sa homilijom. Jedan je dan bio predviđen za misno slavlje u crkvi sv. Lovre. Tom prigodom sestre su posjetile i grob naše utemeljiteljice, službenice Božje majke Klare Žižić. Liturgiju su animirale s. Veronika, s. Nikolina i s. Lidija.
 
Voditelj fra Domagoj, u svojim izlaganjima približio je sadržaje kršćanske liturgije. Istaknuo je kako je liturgija povlašteno mjesto za tumačenje i razumijevanje Božje Riječi. Ona se neprestano navješćuje u liturgiji. Riječ Božja je uvijek živa i djelotvorna snagom Duha Svetoga. Crkva naviješta i sluša Sveto Pismo slijedeći ritam liturgijske godine. Ovo produženo trajanje Riječi Božje u vremenu događa se posebno u euharistijskom slavlju i u liturgiji časoslova. 
 
Napomenuo je kako je veliki problem što liturgijsko slavlje promatramo „a se stante“, kao da je jedinstveno i moramo ga obaviti jer je takva odredba, zakon ili zapovjed. Stoga mnogi zanemare pravu duhovnu pripravu koja mora imati svoje uporište u bogoslužju. Priprava za Euharistiju ne mora biti samo meditacijom ili nekom molitvom, npr. krunicom. Previše smo otišli u pijetizam, koji je u povijesti znao udaljiti od pravoga značenja.Puno je važnije razmatrati tekstove Božje Riječi i Predaje Crkve te slijediti njihovu misao i razvoj koji nas uvodi u Kristova otajstva. 
 
Voditelj je razložio dijelove liturgijske godine i značenje svakog pojedinog. Osvrnuo se i na neke bogoslužne obrasce iz Misala i časoslova. Imajući u vidu Jubilarnu godinu milosrđa, naglasak je bio na onima koji sadrže pojam milosrđe a koje je itekako prisutno u svim elementima liturgije. 
 
Tekst i foto: s. Jozepka Vukančić