DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2016 4 Sibenik ThompsonMarko Perković Thompson gostovao je u subotu 16. travnja na vjerskoj tribini za mlade koja je održana u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku. U organizaciji Katehetskog ureda Šibenske biskupije i Družbe sestara Franjevki od Bezgrešne poznati pjevač je srednjoškolacima i učenicima završnih razreda osnovne škole govorio o svom životu domoljublju, osobnom vjerskom iskustvu, nekim aktualnim pitanjima hrvatskog društva, te o svojoj glazbi.
 
Tribinu i razgovor s glazbenikom Markom Perkovićem animirala je i vodila sestra Renata Azinović.
 
U kršćanstvu i katoličkoj vjeri na poseban me način oduševljava istina i ljubav Svevišnjeg na križu, kazao je Marko Perković Thompson. Susreti u jednoj molitvenoj zajednici kojoj sam se priključio 2000. godine učinili su da se obratim. Kroz tu zajednicu ušao sam dublje u bit duhovnog života i vjere. Tada je moja vjera od tradicionalne dobila jednu dublju dimenziju. Čitav život gledam kroz prizmu kršćanstva. Spoznaja Božje ljubavi promijenila je moj život i glazbeno me usmjerila. Životna ispovijed koju sam imao te 2000. godine promijenila je moj život, moj pogled na okolinu. Od tog trenutka počeo sam drugačije živjeti i sve oko mene se počelo mijenjati. Životna ispovijed bila je presudna u mom hodu prema Bogu i obraćenju.
 
Na pitanje o pisanju medija o njemu Thompson je komentirao kako do njih dolazi zbog svjetonazora koji je živi i njeguje. U pitanju je sudar dvaju svjetonazora našeg kršćanskog i domoljubnog nasuprot onog potpunog anacionalnog. Svi pojedinci koji njeguju domoljublje bilo kroz politiku, glazbu, šport i društveni angažman u medijima bi će tretirani kako nešto što je konzervativno što je blaža varijanta, dok ih se u sljedećem koraku proglašava nacionalistima, a onda i fašistima. To je jedna metoda koju već petnaestak godina proživljavamo, ne smo ja nego hrvatski generali i brojni drugi pojedinci.
 
Na pitanje o svojoj glazbi Tompson je odgovorio kako je sadržaj njegovih pjesama ima vrijednost. U prilog tome ide činjenica da su slušane i prihvaćene. Kao kantautor držim da su moje pjesme aktualne. Ja bih volio da nisu aktualne da imam neki drugi prostor i da se mogu proširiti u svom repertoaru, ali okolnosti u kojima se nalazimo to ne dopuštaju. Na koncertima najveće ovacije dobijem kad izvedem pjesmu Čavoglčave. Ona je nastala 1991. godine. To je sociološko pitanje i svi bi se trebali upitati što se događa u Hrvatskoj. Na koncertima u vremenu kad sam izdao album "Bilo jednom u Hrvatskoj" nisam mislio izvoditi Čavoglave jer sam smatrao da vrijeme rata i ono što se događalo u ratu stavim na poziciju gdje pripada. Međutim politika se pokušala obračunati sa svima onima koji su u to vrijeme dizali moral i to me potaklo da Čavoglave vratim na repertoar. One  danas imaju toliku snagu da je to zadivljujuće, kazao je Marko Perković.
 
Na kraju tribine je poručio mladima da traže i preispituju istinu i smisao života i postojanja te žive svoju vjeru i kroz život izgrađuju vrijednosti ljubavi prema Bogu, domovini i obitelji. (www.sibenska-biskupija.hr)