DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2016 5 Podstrana jubilejU utorak 10. svibnja 2016. godine Dječji vrtić Brat sunce - Podružnica Podstrana kojeg u svom samostanu vode Sestre franjevke od Bezgrješne iz Šibenika, proslavio je 25. obljetnicu osnutka i rada, svečanom svetom misom i prigodnom akademijom. Slavlje je održano u župnoj crkvi Gospe od Zdravlja s početkom u 18 sati. 
 
Proslava osnutka našega vrtića otpočela je svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio naš župnik don Ivica Barišić u koncelebraciji s profesorima KBF-a u Splitu mr. sc. don Jenkom Bulićem, prof. dr. don Ivanom Kešinom i dr. don Josipom Delićem. Misno slavlje svojim su pjevanjem uveličala sva djeca našega vrtića kao i njihovi roditelji, uz pratnju s. Augustine Vukančić i tete Andrijane Kosor te Hrvatskog Katoličkog Glazbenog Društva Podstrana. Osim pjevanja, roditelji i djeca su dali svoj doprinos i čitajući misna čitanja i molitve vjernika.  
 
U svojoj homiliji župnik je zahvalio sestrama na bogatim plodovima koje su svojim radom donijele Podstrani. Napomenuo je kako se vrlo često može čuti od roditelja, bivših i sadašnjih polaznika, da  je vrtić naših sestara veliki blagoslov. U svim generacijama koje su prošle, ostavile su svoj trag svjetla, dobrote, ljubavi, strpljenja i požrtvornosti. Ne samo da su uspješno svladale onaj temeljni, pedagoški dio svoga poziva, nego su snagom vjere poticale i duhovni razvoj djece. Kada roditelji nisu bili u mogućnosti odgajati djecu da se susreću u molitvi s Bogom, to su činile naše časne sestre i tete u vrtiću. To znači živjeti Kristovu Riječ u svijetu.
 
Nakon svete mise slijedila je prigodna akademija u kojoj su svoje talente pokazali bivši i sadašnji polaznici vrtića kroz razne recitacije i glazbeno – plesne točke. Časna majka s. Zdravka Gverić, vrhovna poglavarica, pozdravila je sve prisutne u ime osnivača vrtića Brat Sunce. Zahvalila je svima koji su pomogli da se vrtić održi i kroz lijepe, a još više kroz teške trenutke u ovom višegodišnjem radu. Ujedno smo imali prilike kroz PowerPoint prezentaciju, koju je svojim pripovijedanjem popratila ravnateljica vrtića s. Anita Krajač, vidjeti kratki prikaz rada vrtića od osnutka do današnjih dana.Kratkim riječima pozdrava i zahvale prisutnima se obratio i dr. Jugoslav Bagatin, zamjenik načelnika Općine Podstrana.
 
Nakon malo ozbiljnijeg dijela akademije, uslijedili su predivni nastupi naše djece koja su izvela ples „Grčki sirtaki“ i pjesmu „ Kad se male ruke slože“ za koje su osvojili gromoglasan pljesak svoje publike. Osim djece nastupili su i hrabri roditelji u igrikazu „ Sv. Franjo i životinje“  te smo imali prigode poslušati i tri glazbene točke, prof. Ana Bubalo i Marije Kaštelan na violini, Adrijane Kosor i Luke Kosor na gitari i violini te izvedbu Vjeke Kaštelančića koji je otpjevao skladbu „CORE'N GROTO“. Prof. Katica Vrbatović svoju je zahvalnost vrtiću i svim djelatnicima izrazila stihovima u pjesmi „Hvala“. 
 
Na koncu veličanstvene izvedbe svih sudionika, koju je gledateljstvo podarilo srdačnim i burnim pljeskom, svima koji su pridonijeli ostvarenju ovog velikog događaja zahvalila je voditeljica vrtića s. Ljilja Stipić.  Nakon toga svi prisutni uputili su se u župni dvor na zajednički domjenak.
 
Kada bih imao puninu vjere tako da bih brda premještao, a ljubavi ne bih imao, bio bih ništa, kaže  sv. Pavao u poslnici Korićanima, a ja tvrdim da naša djeca u vrtiću nisu dobila samo znanje i puninu vjere, ona su prije svega dobila ljubav! Zato u ime svih roditelja, baka, djedova i djece koja su bila dio ove prekrsne priče, zahvaljujem našim časnim sestrama i tetama odgojiteljicama i neka vas sve Bog i majka Božja čuvaju, prate i blagoslove u vašem daljnjem životu i radu. 
 
Tekst: Ružica Đonlić
Foto: s. Zvonimira Nimac