DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2016 6 Podstrana SolinU subotu 28. svibnja 2016. godine, Gospin otok u Solinu bio je mjesto okupljanja malenih i slavljenje života u prilici godišnjeg euharistijskog slavlja vjerskih vrtića Splitsko-makarske nadbiskupije. Ovi susreti održavaju se već nekoliko godina zaredom u mjesecu svibnju. U Gospinom mjesecu, na Gospinom otoku!
 
Sveto misno slavlje predvodio je don Tomislav Ćubelić, katedralni župnik crkve sv. Dujma u Splitu. U zanimljivoj propovijedi, podsjetio nas je na hrabrost roditeljstva u današnjim vremenima koja nisu naklonjena djetetu. Društvo nam nalaže lagodan život koji uz djecu ne možemo imati jer ona zahtijevaju mnogo pažnje, ljubavi i žrtve. Ukratko, djeca trebaju cijele nas. Isus je također bio dijete, i to dijete koje je uza se imalo savršene roditelje. Ipak dogodilo im se da su ga izgubili u hramu u Jeruzalemu. Dakle, moguće je pogriješiti u odgoju djece, jer roditeljstvo nije lak zadatak. Čak ni Mariji i Josipu. Tu se očituje naša hrabrost u odluci da se otvorimo životu u ovom društvu. Mnogi od nas su iskusili i među svojim najbližima čudne poglede kada kažemo da smo odlučili imati troje ili više djece. Nerijetko pitaju jeste li to htjeli ili...?
 
Nadalje, po primjeru događaja iz Hrama, don Ćubelić nam poručuje da ukoliko i mi vodimo svoju djecu na misu i sami će razviti istu naviku. Tako će teško doći do situacije da se izgube. Bog je taj koji odgaja! Ako je Bog središte naših života, imat ćemo stabilne odnose u obitelji, a samim tim i stabilnu djecu. 
 
Potakao nas je na promjenu perspektive kada je u pitanju razumijevanje naše djece. Umjesto da gajimo osjećaj kako nas naša djeca ne razumiju, možda bismo poput Marije trebali  shvatiti da zapravo mi ne razumijemo našu djecu. Kad nam ovo postane jasnije, možda ćemo otvoriti mogućnost drugačijem sagledavanju problema i stvaranju boljih međusobnih odnosa. Zaključno, podsjetio je da nas djeca promatraju u našim postupcima, zato nam valja pažljivo birati postupke, riječi, hobije... Jer prije ili kasnije počet će nas oponašati. 
 
Gospodin nam je darovao obilje sunca koje nam je uljepšalo sveto misno slavlje, ali i druženje nakon toga. Gdje je igra, druženje, veselje i sunce tu smo i mi, „Brat Sunce“! Među mnogom dječicom bila su i naša dječica. Pristojno i pažljivo su sudjelovali u svetoj misi. Najglasnije što su mogli, pjevali su sve pjesme koje je zbor pripremio, kako bi nam pokazali kako su ih naučili, a zato su uvelike zaslužne naše tete. 
 
Nakon svete mise, mnogi su odlučili subotnje prijepodne provesti na Gospinom otoku. Zeleni travnati brežuljci, lijepo pokošeni, šum Jadra, patkice i ponešto hladovine obećavaju odmor duha, duše i tijela. Odraslima odmor, a djeci veliko igralište koje onako maleni ne mogu cijelo niti pretrčati. Malo igre, kotrljanja niz brežuljak i bosonogog hodanja po travi potaklo je neke zaboravljene doživljaje. Nakon igre u takvom okruženju, ogladni se pa se dobro i pojelo. I mogli bi mi tako cijeli dan, ali ipak je sunce postalo prejako pa je „Brat Sunce“, uz ostale vrtiće, morao popustiti i poći doma. Odlazimo s Božjim blagoslovom, radosni, ohrabreni Riječju s oltara i sigurni u zagovor Gospe i svetoga Josipa. Konačno, zahvalni smo na Božjem daru – djeci, a don  Ćubelić nas je podsjetio da ona nisu naša, nego su nam povjerena.
 
Hvala ti Gospodine na povjerenju koje imaš u nas roditelje i u naše odgajateljice! Hvala ti na našim vrtićima u kojima djeca još uvijek mogu čuti tvoju riječ, učiti moliti, voliti i prihvaćati druge u tvojoj raznolikosti! I hvala Ti za ovaj dan što si ga stvorio za nas!
 
Marijana Petričević