DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2016 7 Sibenik kongresDrugi hrvatski iseljenički kongres  održan je u Šibeniku, a dio programa odvijao se u našoj velikoj samostanskoj dvorani kuće matice, 1. i 2. srpnja.  Uvodni program započeo je 30. lipnja u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“.
 
Organizatori kongresa su Centar za istraživanje iseljeništva i Centar za kulturu i informacije Maksimir pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, gradonačelnika Grada Šibenika Željka Burića, gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i Ministarstva kulture, Državnog ureda za Hrvate izvan Republike hrvatske. Suorganizatori su:  Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, Hrvatska matica iseljenika, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Institut za migracije i narodnosti Sveučilišta u Zagrebu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Društvo hrvatskih književnika, Međunarodni dječji festival Šibenik, Azijsko-pacifička gospodarska komora; Croatian Studies Centre Macquarie University, Australia; Udruga Domovinska i iseljenička zajednica; Klapa Adriaticum Šibenik; Hrvatski državni arhiv, Hrvatsko katoličko sveučilište, i Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu.
 
Zbog nacionalnih interesa Republike Hrvatske odnosi hrvatskog iseljeništva s domovinom stavljeni su kao prioritet u odnosima na ekonomskom, kulturnom, znanstvenom, sportskom i drugim područjima. Članstvo Republike Hrvatske u EU otvorilo  je Hrvatima nove mogućnosti i izazove.
 
Hrvatski iseljenički kongres postavio je sebi za cilj okupiti Hrvate na jednom mjestu kako bi mogli između sebe podijeliti različite ideje i stvoriti nove akvizicije s idejom izgradnje naše budućnosti i zajedničkog identiteta.  Ciljevi Drugoga hrvatskoga iseljeničkoga kongresa su:
 
- Rasvijetliti glavne teškoće i zapreke u odnosima između hrvatskih iseljeničkih zajednica i hrvatskoga političkog i gospodarskog sektora.
- Sustavno i cjelovito opisati i analizirati razvojne doprinose hrvatskog iseljeništva modernizaciji hrvatskog društva, napose u razdobljima bližim suvremenosti. Posebno je važno cjelovito opisati i rasvijetliti ukupni prinos        hrvatskog iseljeništva uspostavi hrvatske državne samostalnosti i razvitku na prijelazu u 21. stoljeće.
- Kritički rasvijetliti nove političke, društvene i egzistencijalne razloge iseljavanja iz Hrvatske.
- Analizirati i opisati glavne promjene u praksama i položaju iseljeničkih hrvatskih zajednica nastale nakon hrvatskog državnog osamostaljenja te glavne promjene i teškoće u čuvanju i osnaživanju hrvatskog etničkog i  kulturnog identiteta.
- Kritički upozoriti na manjak institucija, ureda i služba potrebnih za razvijenu i odgovornu nacionalnu politiku spram hrvatskog iseljeništva.
- Progovoriti o važnosti i ulozi hrvatskih katoličkih misija i hrvatskih iseljeničkih udruga u očuvanju nacionalnog identiteta.
- Raspravljati o mogućnostima, motivaciji, stanju i poteškoćama u procesu odluke o povratku iseljenika i potomaka iseljenika.
- Potaknuti bolju i uspješniju komunikaciju između hrvatskih iseljeničkih zajednica, kao i komunikaciju između zajednica ili njihovih krovnih koordinatora i institucija i drugih subjekata hrvatskoga društva (političkih,  gospodarskih, kulturnih, znanstvenih, sportskih). 
 
Na kongresu se kroz znanstveno – stručne skupove, forume i okrugle stolove raspravljalo o promjenama i procesima u hrvatskim iseljeničkim zajednicama danas. Analizirana je promjena, smjerovi i očekivane posljedice u pojednimi hrvatskim iseljeničkim zajednicama u Europi i ostalim kontinentima. Također je bilo govora i o mogućnosti suradnje hrvatskog iseljeništva s domovinskom Hrvatskom, institucijskoj (ne)umreženosti, hrvatskoj kulturi u iseljeništvu, demografskim aspektima iseljavanja, povratku iseljenika i njihovih potomaka u Hrvatsku.  Jedna od tema bila je i Kultura, stanje i perspektive zajednice  pripadnika hrvatskih manjina (identitet, integracija, asimilacija).  
 
Na službenom zatvaranju MDF-a na tvrđavi sv. Mihovila operom „Ero s onoga svijeta“ Jakova Gotovca zaključen je i kongres. Gradonačelnik grada Šibenika izrazio je zahvalnost što je upravo grad Šibenik izabran za mjesto održavanja ovoga važnoga događaja.
 
Tekst i foto: s. Jozepka Vukančić