DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2016 10 Zagreb FranjoSvečano euharistijsko slavlje na svetkovinu sv. Franje Asičkoga bila je prigoda da se u našoj kapelici na zagrebačkom Pantovčaku okupe naši vjerni župljani da se zajedno u liturgiji spomenemo toga velikoga sveca i u njemu otkrijemo uzor za naš put svetosti pred Bogom i pred ljudima.

Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Tomislav Subotičanec, župnik župe sv. Kvirina, uz koncelebraciju vlč. Ante Rotima. Za sv. Franju je vlč. Subotičanec kazao kako je bio „čudak svoga vremena, a to  je ostao i do danas. Čudak u očima ovoga svijeta – i kako to obično biva s čudacima – ili je prihvaćen ili odbačen. Nije se uklapao u kalupe, nije spadao u ono što je svijet pod svojim mjerilima nazivao 'normalnim i uobičajenim'“.

Franjo se nije rodio kao takav „čudak“ nego je to u jednom trenutku postao, u trenutku kada se obratio, kada je počeo živjeti nešto novo. S obzirom na obraćenje, upozorio je da danas sve više govorimo o obraćenju, ali da ga sve manje ima u našim životima. Potom je objasnio nekoliko dimenzija obraćenja.

„Kao prvo – obraćenje je proces. To vidimo upravo iz života sv. Franje. Morales u proći čak godine da bi se taj mladić koji je lijepo i lagodno živio. Obratio se u čovjeka koji je temelje svoga života postavio na malenosti, skromnosti, siromaštvu i poniznosti. Njegov je mač postala riječ Božja s kojom je krenuo na osvajanja ljudskih srca, a ne teritorija. Oružje pouzdanja postala je ljubav i sućut prema najbjednijima, prema gladnima, bolesnima siromašnima i odbačenima.”

Dodao je da je obraćenje i proces koji traje i koji mora biti temeljit da bi uspio. Mora zahvatiti svaku poru naše osobnosti. Moram dopustiti Bogu da uđe u svaki kutak moga života.

Postavio je na kraju pitanje: Kako ću i po čemu ću znati da sam se obratio? „Odgovor nam daje sv. Franjo! Kad se moj pogled toliko promijeni; kad moj stav postane toliko drugačiji; kad moj život tako progovori i kad moj odnos prema Bogu i ljudima bude takav – da će me ovaj svijet smatrati 'čudakom' – onda sam na dobrome putu. Onda sam doista na Franjinom putu,“ odgovorio je župnik te zaključio: „Ako ovome svijetu ne izgledamo poput 'čudaka' – onda nešto nije u redu. Nešto ne štima s našom vjerom; s našim zvanjem; naši su temelji popustili, a zidovi su nam se raspucali. Moramo graditi iznova i u tome nam zasigurno pomaže veliki 'čudak' sv. Franjo.“

Na našemu slavlju sudjelovale su gospođe Ljilja Vokić i Ljiljana Kondić. Misno slavlje pjesmom je uveličao zbor župe sv. Kvirina zajedno sa sestrama, a potom su naši župljani već tradicionalno nastavili druženje s nama uz fine kolače, koje su pripremile naše sestre.

Tekst: s. Valerija Kovač

Foto: s. Zvonimira Nimac