DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2016 10 Sibenik novicijatU predvečerje preminuća sv. oca Franje, 3. listopada sestre franjevke od Bezgrješne dobile su novu sestru, ulaskom postulantice Mirne Bilandžić u novicijat. Obred uvođenja u redovnički život za vrijeme molitve Večernje u samostanskoj kapeli kuće Matice, predvodila je vrhovna poglavarica s. Zdravka Gverić.
 
 
Pozdravivši sestre na kraju duhovne pripreme za svetkovinu sv. Franje, obratila se postulantici te ju, temeljem njezine molbe i slobodne odluke, pred nazočnim sestrama pitala što od Zajednice traži. Postulantica Mirna Bilandžić izrazila je svoju želju, potaknutu Božjim nadahnućem, za upoznavanjem načina života i nasljedovanjem Krista raspetoga prema Pravilu i Konstitucijama Družbe sestara franjevki od Bezgrješne.
 
Nakon upućenih molitvi za postulanticu koja se želi pridružiti našoj redovničkoj obitelji, Vrhovna se poglavarica kratko obratila sestrama, osobito s. Mirni, stavljajući pred njih Isusov poziv upućen svima da ostanu u Njegovoj ljubavi: „Samo je Njegovom ljubavlju moguće biti vjeran i vršiti Njegove zapovijedi. Isus zapovijeda da ljubimo jedni druge, a to možemo samo Njegovom ljubavlju, jer jedino Božja ljubav ne isključuje nikoga. S. Mirna, svoje povjerenje prema tebi i svakoj od nas Isus potvrđuje svojim riječima Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas (Iv 15,16). Ove Isusove riječi ne smijemo zaboraviti nikada.”
 
Promišljajući o onome što sv. Franjo govori za one koji po Božjem nadahnuću žele slijediti njegov način nasljedovanja Krista, s. Zdravka se osvrnula na pokoru i obraćenje. Franjino obraćenje nije tek trenutni doživljaj nego trajno okretanje ili traženje Boga. „U svim okolnostima života, od radosti i usamljenosti, patnji, milosti i kušnji Franjo ne odustaje od Boga. Mirna je na početku izrekla kako je k nama došla upoznati naš način života te moli da ju naučimo slijediti stope Raspetoga, živjeti u siromaštvu, poslušnosti i čistoći jer u molitvi i pokori želi služiti Crkvi i svim ljudima. Dakle, ovo je cilj i zadatak novicijata.”, naglasila je Vrhovna poglavarica.
 
Istaknuvši kako je za odgoj u Družbi odgovorna cijela zajednica, a osobito sestre odgojiteljice kojima Zajednica povjeri službu, predala je novakinju njezinoj učiteljici s. Maksimilijani Šimac. Zazivajući zagovor Bezgrješne Djevice Marije i sv. Franje na započeti novicijatski hod s. Mirne, sestre su zaključile molitvu, spominjući i ogledajući se u primjer prve šibenske franjevke majke Klare. 
 
Tekst i foto: s. Barbra Čavlina