DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2016 10 Sibenik jubilejSvetkovina sv. Franje, 4. listopada u kući Matici u Šibeniku, obilježena je proslavom obljetnica redovničkih zavjeta. Na svečanom euharistijskom slavlju kojeg je predvodio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, u koncelebraciji s mons. Antom Ivasom, biskupom u miru i nekolicinom svećenika,

 

obljetnicu šezdeset godina redovništva proslavile su s. Gabrijela Mihalj i s. Josipa Grgat. Zlatni jubilej slavile su s. Zdravka Gverić, vrhovna poglavarica, s. Franciska Brajković, s. Katarina Marić, s. Imelda Pešić, s. Paulina Vrdoljak i s. Veronika Vuković, obilježivši pedeset godina posvećenog života, dok su dvadeset pet godina redovništva proslavile s. Benedikta Gotovac i s. Julijana Vojković.

 

Počevši euharistijsko slavlje, mons. Rogić je, gledajući upaljene svijeće jubilarki, istaknuo kako „tolike godine koje se kriju iza tih svijeća djeluju tako moćno”. Upaljene su Božjim nadahnućem i primjerom sv. Franje čiji plamen i nakon tolikih stoljeća ne prestaje gorjeti.

 

Pronoseći svjetlo kroz zemaljski život, sveti je Franjo za sobom toliko toga ostavio. „Vatra koju je zapalio gori i dalje, a svjedočanstvo života, živo Evanđelje uči nas najvažnijoj lekciji. Poniznosti pred Bogom. Isto učinimo i mi.”, istaknuo je biskup na početku misnog slavlja.

 

U činu obnavljanja zavjeta, deset je sestara još jednom izreklo i obećalo svoju vjernost Bogu i Družbi do kraja životnog vijeka. U homiliji koja je potom uslijedila, mons. Rogić osvrnuo se na privlačno svjedočanstvo života sv. Franje. Spominjući se njegova vedrog i slobodnog duha mladosti, primijetio je kako se oko njega okupljalo društvo istih veseljaka i lakomislenika koje je u Franji vidjelo kralja gozbi i zabava. Nakon Franjinog živog susreta s Bogom i zaokreta u misli i življenju, društvo koje se oko njega okupljalo u Franji je vidjela drukčiju slavu, drukčije svjetlo i drugačiji život. „Kao da je u tri koraka prišao Bogu. Najprije je Boga tražio, želio otkriti Božju volju u svom životu, ono što Bog od njega traži. Tražio je lice Božje, susret koji će mu vratiti mir duše. Potom je promijenio svoj život dajući mu novi cilj i smisao. I na koncu je u potpunom predanju u Božje ruke postao živi znak Božje nazočnosti, sve do današnjih dana.”, nastavio je šibenski biskup.

 

Govoreći o nezaobilaznom Franjinom primjeru života franjevkama, biskup je oslikao Franju kao stalni izazov redovničkom koračanju prema Bogu, redovničkom preispitivanju Božje volje vlastitom životu i načina na koji franjevke mogu postati svjedoci u ovome svijetu. Isusove riječi o gubitku vlastitog života i stjecanju novog, najautentičnije je utjelovio upravo sv. Franjo. Izgubivši život ispunjen prioritetima zemaljskih stvarnosti, zadobio je život u punini Božje milosti i prisutnosti, kojemu je središte Bog, a sve drugo na pravom mjestu. „Franjo je postao vidljivo Isusovo lice za mnoge, baš kao što ova Godina milosrđa želi probuditi u svim kršćanima da budu vidljivo lice Božjeg milosrđa.”, naglasio je mons. Rogić te zaključio molitvom: „Sv. Franjo, isprosi nam od Boga milost da čujemo njegov glas u duši kao što si ga ti čuo i da ga s jednakom odlučnošću slijedimo kao što si ti učinio. Crkva i danas treba obnovitelje, one koji će Franjinim žarom prionuti nasljedovanju evanđelja, živom svjedočenju Božje ljubavi. Daj da se takvih i među nama nađe.”

 

Slavlje svojih velikih jubileja sestre su nastavile sa sestrama i uzvanicima za svečanim samostanskim stolom.

 

Tekst i foto: S. Barbra Čavlina