DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2016 10 Sibenik djevojkeI u ovoj školskoj godini Družba sestara franjevki od Bezgrješne započela je s nizom aktivnosti za mlade. Prva od njih bila je susret djevojaka Šibenske biskupije održan u kući matici u Šibeniku, u subotu 15. listopada.
 
Ideja za susret potekla je od sv. male Terezije koja je napisala da je ''smijeh Božji cvijet i odjek Neba''. Predvođene sestrama, djevojke su razmišljale o smijehu: otkrivale njegovo blagotvorno djelovanje na zdravlje, psihološki učinak na čovjekovo opće raspoloženje i doprinos društvenim odnosima.
 
Posebnu pozornost posvetile su prisutnosti smijeha u Bibliji i spisima svetaca: od marginaliziranosti razumljive u židovskom i grčkom svijetu u kojemu je Biblija nastala do rehabilitacije smijeha u spisima svetaca, kod kojih smisao za humor i smijeh postaje i jedan od pokazatelja svetosti.
 
Vrhunac susreta bilo je Misno slavlje koje je predslavio mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup. Svoju riječ djevojkama o. biskup je temeljio na ulomku Matejeva Evanđelja koji prati čovjeka u tri različite dobi: kao dijete, kao mladića te kao odraslog čovjeka (Mt 19,13-30). Pozvao ih je da u svakom životnom razdoblju zadrže dječju otvorenost, bezazlenost i poučljivost kako bi otkrile najveće otkriće u životu: da su voljeni i sposobni voljeti te da u toj ljubavi prepoznaju i zalog vječnog života. A takvo otkriće mora postati i uzrokom radosti, a onda i smijeha, istakao je o. biskup.
 
Tekst i foto: s. Renata Azinović