DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
 
2016 11 Sibenik GoZSpomendan Prikazanja Blažene Djevice Marije čašćene u samostanskoj kapeli kuće Matice u Šibeniku kao Gospa od zdravlja, proslavljen je u nedjelju, 21. studenoga. Cjelodnevno klanjanje završilo je blagoslovom s Presvetim oltarskim sakramentom i molitvom večernjih pohvala. Euharistijsko slavlje, kao središte proslave, predvodio don Roko Glasnović.
 
Razmišljajući o misnim čitanjima koje liturgija donosi o Marijinom prikazanju, don Roko se osvrnuo na one koje Isus smatra majkom, sestrama i braćom. „Stavljajući u središte svoju, odnosno Očevu utjelovljenu Riječ, definira tko mu je najbliži. Vršenje Očeve volje postavljeno je ispred bilo kakvih drugih veza, krvnog srodstva, nominalne pripadnosti ili pristajanjem uz nauk. Time prisnost odnosa s Bogom mjeri opsluživanjem Očeve volje. Upravo je u tome, pred svim stvorovima na zemlji u cijeloj povijesti spasenja, najveća Marija.” Iz Marijinog predanja u Očevu volju izvire sva njezina veličina, istaknuo je don Roko.  
 
Iz Marijinog predanja koje je Otac posvetio, izvire i pobožnost Majci Božjoj koja pripada izvornoj duhovnosti zajednice sestara franjevki, o čemu svjedoči i drevna čudotvorna ikona Bogorodice s djetetom iz 16. stoljeća. Ona je najvrjednija materijalna stvarnost koju sestre baštine iz vremena majke Klare i to je ujedno jedina materijalna veza koje sestre imaju s vremenom svoje utemeljiteljice.  Ikonu su u Šibenik donijeli Omelići te ju darovali samostanu sestara franjevki koje ju otad čuvaju i štuju u samostanskoj kapeli.  
Štovanje Majke Božje u liku ove ikone sestre su proširile i na vjernike grada Šibenika koji je stoljećima časte kao Gospu od zdravlja. Brojne uslišane molitve i ozdravljenja pronijela su glas o čudotvornosti ikone, što svjedoči samostanska kronika. 
 
Nakon euharistijskog slavlja na kojem se molilo i za proglašenje blaženom službenice Božje majke Klare, okupljeni vjernici su se zadržali u druženju sa sestrama. 
 
Tekst: s. Barbra Čavlina
Foto: s. Maksimilijana Šimac