DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2016 11 Sibenik nastavaŠestaši Katoličke osnovne škole iz Šibenika u utorak 29. studenoga 2016. ''otvorili su vrata'' i našega samostana. Naime, to je naslov njihove terenske nastave čiji je cilj upoznati povijest redovništva i posebnosti života redovnika u Šibeniku te njihov doprinos razvoju pismenosti i kulture.
 
U pratnji učiteljica Marite Županović, Martine Kolovrat i s. Renate Azinović, uputili su se učiti na licu mjesta: tamo gdje redovnici žive i djeluju.
 
Naš matični samostan bio im je prvo odredište. S. Barbra Čavlina im je kroz sliku i riječ predstavila povijest redovništva i raznolikost redova. Prezentirala je redovnički život u našoj zajednici, od njezina utemeljenja do danas. Naglasak je stavila na ono što je u svakodnevici teško primijetiti, a samim tim i redovnički život učinila zanimljivijim. Obilazak samostana doveo je učenike do zaključka da je on ''iznutra stvarno ljepši nego izvana'', a igre u D.V. Brat Sunce obnovile sjećanja na predškolske dane i potakle mnoštvo znatiželjnih pitanja.
 
U samostanskoj crkvi sv. Franje i hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića dočekao ih je fra Ivan Bradarić, gvardijan samostana i rektor svetišta. Predstavio im je lik i djelo svetoga Franje Asiškog te uobičajen tijek radnog dana jednog fratra. Muzej Nikole Tavelića i nedavno postavljena izložba fotografija Jasmina Fazlagića ''Sveti Nikola – Put sandala'' upoznali su ih s likom i djelom prvog hrvatskog kanoniziranog sveca.
 
Da doživljaj redovništva bude što potpuniji, šestaši su terensku nastavu završili molitvom Srednjega časa i Euharistijskim klanjanjem s fratrima. S mnoštvom novih spoznaja, ali nadasve obogaćeni nekim novim iskustvima, vratili su se pisati priču prekinutu oko 8:30 toga jutra. Ako ove spoznaje i iskustva budu barem malčice utjecale na njezin daljnji tijek, radost učiteljica bit će neizmjerna.
 
Tekst: s. Renata Azinović
Foto: Martina Kolovrat