DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2017 2 Muenchen framasiJa domovinu imam; tek u srcu je nosim 
i brda joj i dol; 
gdje raj da ovaj prostrem, uzalud svijet prosim 
i… gutam svoju bol! 
 
Koliko Kranjčevićevi stihovi zvuče drugačije izvan Domovine iskusile su naše sestre Renata i Barbra. Od 26. do 31. siječnja ove godine boravile su u HKŽ München, susrele se s nekoliko tisuća hrvatskih iseljenika.
 
Tijekom petka i subote animirale su susrete svih skupina krizmanika. Zajedno s njima razmišljale su o redovništvu i podijelile svoje iskustvo redovničkoga života. Na taj je način obilježen i Dan osoba posvećenog života kojega Crkva slavi u tjednu koji slijedi.
 
Nedjelja je bila posvećena svetim euharistijskim slavljima u kojima je okupljenim Hrvatima u kapeli bl. Alojzija Stepinca, crkvi St. Michael i crkvi St. Paul predstavljen tijek postupka beatifikacije službenice Božje majke Klare Žižić. Razgovori s okupljenima pokazali su da je Klarin lik među njima živo prisutan i da ju iseljeni Hrvati stvarno doživljavaju kao svoju zagovornicu.  
 
Vrhunac boravka u Münchenu bio je susret s mladima u nedjelju navečer. Vrijeme koje su sestre namjeravale darovati mladima, postalo je vrijeme u kojemu su mladi zapravo darivali sestre. Njihovo oduševljenje i mladenački zanos, ozbiljnost pristupa nacionalnim, vjerskim i redovničkim vrednotama kao i ozbiljnost postavljenih pitanja, razmjena misli i stavova te anegdote kojima su oslikani pojedini trenutci, ispunili su Hrvatski dom radošću, smijehom i nezaboravnim iskustvom. Stvoreni su novi odnosi i dogovoreni novi susreti i u Hrvatskoj i u Njemačkoj. 
 
U Münchenu je boravila i s. Zdravka, vrhovna poglavarica Družbe, koja je ovom prigodom obavila i vizitaciju sestara koje djeluju u HKŽ i Perlachu. Spojivši ugodno s korisnim, sestre su iskoristile münchenske dane i za upoznavanje njegovih sakralnih i kulturnih znamenitosti.
 
S. Renata Azinović