DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2017 2 Sibenik sjednicaMolitvom Srednjeg časa započeo je 25. veljače 2017. u Kući matici u Šibeniku dvodnevni susret kućnih predstojnica naših zajednica s Vrhovnom upravom Družbe. Radni dio je otvoren je pozdravnim govorom te godišnjim izvješćem vrhovne poglavarice s. Zdravke Gverić.
 
Posebno je pozdravila novoimenovane predstojnice te ispričala dvije nenazočne. U svom izvješću časna majka je upoznala okupljene sestre s brojčanim stanjem u Družbi,  s imenovanjima i premještajima realiziranim tijekom prošle godine. Posebno je spomenula svaku teže bolesnu i operiranu sestru. Pomolili smo se za pok. s. Alojziju koja je preminula prošle godine. Osvrnula se na molitveno-duhovni život Zajednice, kao i na zajedništvo sestara. Predstavila je naše poslanje i djelovanje (našeg DV Brat Sunce, katehetsko-pastoralno djelovanje u župama i školama, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, zdravstvu i karitativnom radu). Navela je i važnija događanja u Družbi s osobitim naglaskom na kauzu naše utemeljiteljice majke Klare. Upoznala je sestre i s akualnim izazovima koji se stavljaju pred našu Zajednicu. Nakon izvješća vrhovne poglavarice razvika se diskusija potaknuta pitanjima pojedinih sestara.
 
Uslijedila su izvješća kućnih predstojnica: s. Nevenka Grgat predstavila je izvješće za kuću maticu u Šibeniku, s. Imelda Pešić za zajednicu u Podstrani, s. Zvonimira Nimac za zajednicu u Zagrebu, s. Mandica Starčević za Biskupiju, s. Benedikta Gotovac za Primošten, s. Boženka Periša za Perlach. Sve nazočne sestre imale su priliku postaviti konkretna pitanja o temama iz djelovanja pojedinih zajednica.
 
Radni dio sastanka nastavljen je izvješćem vrhovne ekonome s. Slavice Bezjak o ekonomskim pitanjima te realiziranim radovima i popravcima na pojedinim samostanima.
Vicepostulatorica s. Terezija Zemljić predstavila je sestrama trenutno stanje s kauzom  Majke Klare što su sestre s velikim zanimanjem poslušale interesirajući se o nekim konkretnim detaljima.
 
O radu Dječjeg vrtića Brat sunce izvješće je podnijela ravnateljica s. Anita Krajač. Ujedno je u svojstvu magistre kandidatica podnijela izvješće i o kandidaturi. Časna majka ja okupljene kratko upoznala s formacijom u novicijatu. Pročitano je izvješće o radu Vijeća za pastoral zvanja kojeg je sastavila pročelnica s. Renata Azinović.
 
Drugog dana susreta sestre su posvetile duhovnoj formaciji. Predavanja je održao dr. fra Ante Akrap, OFM s KBF-a u Splitu. Prvo predavanje je promišljao o poslušnosti. Pojasnio je kako čovjek da  i mogao dobro upravljati, treba dobro slušati. Najveći dar koji čovjek može dati ljudima oko sebe je obećanje vjernosti. Obećanje da će ostati uz njih pod svaku cijenu, bez obzira naokolnosti. Ne možemo obećati ako nećemo razočarati druge. U današnjem svijetu u kojem prevladava kultura kratkotrajnog, redovnički zavjeti su protuteža. Oni ostvaruju trostruki odnos: prema Bogu, prema Crkvi i prema društvu. Zavjeti se predaju Bogu, služe Crkvi, a koriste društvu. Zavjeti služe svrsi, ukoliko nas usmjeravaju ljubavi Božjoj. O poslušnosti dokumenti II. vatikanskog koncila donose kako redovnici prinose sebe kao žrtvu. Redovnici se pokoravaju poglavarima koji zamjenjuju Boga. Poslušnost se ostvaruje u zajednici. Slušanje samog sebe je formula za otuđenje osobe. Oni koji poslušnost vide kao porok, ništa ne vide kao vrlinu.
 
Poslušnost treba biti regulirana razboritošću, kao svaka druga vrlina. Slušajući Boga, u isto vrijeme slušamo sebe. Odana osoba često se treba žrtvovati za dobro skupine. Primjer nam je Krist koji je bio poslušan do smrti na križu. Bio je poslušan i roditeljima. Isusova poslušnost Ocu nije ograničenje njegove slobode, već hrana koja ga jača. Poslušnost dopušta osobi da nadiđe granice osobnosti. Poslušnost sadrži zahtjev da rastemo kao ljudska bića, ona ne smije biti bijeg od odgovornosti. Ispravno shvaćena poslušnost ima smisla ako se iskazuje Bogu. Redovnička poslušnost uključuje angažirane osobe koje stavljaju na raspolaganje svoju volju i sposobnosti. Ona postiže svrhu kad je motivirana odgovornošću. Sveti Franjo je poslušnost tumačio kao jednu od najvećih obveza. Poslušnost je ime za ljubav koju čovjek ima prema svome Ocu. Ujedno je i sinonim za malenost. Redovnički zavjeti su putokaz današnjem čovjeku. Znak su nade za sutrašnjicu. A naš život je nabolja propovijed.
 
Drugo predavanje je govorilo o autoritetu u zajednici. Autoritet je sposobnost osobe da nam prezentira svoj stav. Autoritet koji se temelji na autentičnosti traje na duge staze. Važne sastavnice autoriteta su pravednost i i poštovanje. Istinski izvor kršćanskog autoriteta je poslušnost. Autoritet izgrađuju kristoljublje i čovjekoljublje, a ruše ga mane u karakteru. On se gradi na moći, već jedinstvu s oje volje s Božjom. Kriterij ljubavi prema bližnjemu je odraz autoriteta. Autoritet u Svetom Pismu nas upućuje kako se autoritet prima od Boga, ne 6rađa se čovjek s autoritetom. Duh Sveti ga na to osposobljava. K tome, autoritet se stječe. Sama pozicija na kojoj je osoba  nije garancija ajutoriteta. Za autoritet je potrebna sposobnost. Nije svatko za sve. Nedostatak sposobnosti ruši autoritet. Covjek je postavljen kao autoritet da bi služio drugima. Na taj način prakticira autoritet: znati dužnost, znati ovlasti te vršiti dužnost u skladu s ovlastima. Nakon predavanja razvila se rasprava potaknuta konkretnim pitanjima i situacijama.
 
Susret je zavšen euharistijskimslavljem kojeg je predslavio fraAnte. U homiliji je potaknuo  sestre na promišljanje kako česgo u životu zbog perifernih stvari izgubimo bit života. Za nas to je pripadnost Bogu. Čovjeku je mjesto uz Boga, a u životu s Bogom nema kompromisa. Treba se otvoriti životom Bogu. Trebamo se osloboditi svoga ega koji nas dijeli od Boga, ali i čovjeka. Potrebno je pronaći prave vrijednosti i opredjeliti se za njih.
 
s. Mandica Starčević