DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2017 2 Sibenik KlaraDomaćin Biskupijskog / Županijskog natjecanja iz vjeronauka / Vjeronaučne olimpijade i ove je godine bila Katolička osnovna škola u Šibeniku.

U četvrtak 2. ožujka 2017. okupila je učenice i učenike iz 11 osnovnih i 6 srednjih škola Šibenske biskupije te njihove mentore koji su se tijekom ove školske godine  pripremali i usvajali znanja o Misijskoj djelatnosti Crkve te izborili plasman na školskim razinama natjecanja.

Natjecanje je započelo u kongresnoj dvorani Škole i svečanim uvodnim programom. Uz  molitveni uvod učenika Tehničke škole i njihove mentorice Mairne Galić molili smo za djecu svih kontinenata. Školski zbor domaćina je pod vodstvom Luiđe Cvitan himnom Lijepe naše uveo u svečanost trenutka, a pjesmom Lijepa riječ svima osvijestio koliko je malo potrebno za razumjeti bližnjega i uljepšati mu život. U svom pozdravu ravnateljica Škole s. Mandica Starčević je kroz prezentaciju predstavila pismo jednog misionara u kojem je povukla paralele između života učenika u misijama i kod nas u Hrvatskoj. Potaknula je natjecatelje na zahvalnost prema onome što imaju i što im je darovano te im poželjela da budu misonari u sredinama u kojima žive.

Učenike 3.b pripremile su učiteljice Bjanka Klarendić i Višnja Štropin za poticajni igrokaz Misionar među prijateljima. Izvođači su na životnom primjeru  pokazali kako se može biti misionar u svakodnevici. Pjesmom Tamo gdje palme cvatu u izvođenju učenika 4.a svima se poziv misionara učinio poželjnim i prihvatljivim. U svom pozdravu predstojnica Katehetskog ureda Šibenske biskupije s. Jakica Vuco je zahvalila natjecateljima i mentorima na uloženom trudu u usvajanju sadržaja iz vjeronaučne građe za ovogodišnje natjecanje. Ujedno je objasnila i tijek natjecanja i izrekla nekoliko tehničkih uputa. Šibenski biskup mons. Tomislav Rogić osvrnuo se na važnost misija i širenja Radosne vijesti u svakodnevnom okruženju te je službeno otvorio natjecanje.

Nakon pisanog dijela natjecanja svi su sudionici imali susret s dvojicom misionara iz Šibenske biskupije : fra Stojanom Damjanovićem – dugogodišnjim misionarom u Africi i s p. Paulom Karim, CSSp – misionarom članom Misijske Družbe Duha Svetoga – Spiritanaca trenutno na službi u župama Zablaće i Mandalina.

Konačno su, nakon sva tri kruga natjecanja proglašeni pobjednici: prvo mjesto u kategoriji osnovnih škola osvojila je ekipa OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog, Drniš, Ivan Elez, Iva Čupić, Petra Marin, Petra Šaran, mentorica s. Klara Pavlović, drugo OŠ Vrpolje, Vrpolje, Iva Burazer, Dina Plenča Andrija Vučak Tonka Landeka mentorica Rosanda Vukičević i treće OŠ Petra Krešimira IV. Sara Rak, Katarina Rak , Ivona Kuvač, Ana Đerek, mentorica Vinka Lovrić Caparin. U kategoriji srednjih škola prvo mjesto ponovno je izborila ekipa Srednje škole Lovre Montija, Knin, Stipe Maloča, Barbara Babić, Matea Babić, Antonijo Hromić, drugi su natjecatelji iz Gimnazije Antuna Vrančića, Lea Župan, Marija Žaja, Karla Rudan, Josip Šunjerga s mentorima don Božo Škember i don Miro Stojić, a treće mjesto pripalo je ekipi iz Turističko-ugostiteljske škole, Marko Smolić, Lucija Šarlija, Magdalena Jurić, Marina Skorić, mentorica s. Tatjana Petric.

s. Mandica Starčević