DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2017 3 Sibenik obnovaKorizmenu duhovnu obnovu sestrama u kući matici imao je na prvu nedjelju korizme, 5. ožujka don Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije.
 
Uz sestre iz Šibenika, sudjelovale su i sestre iz Primoštena i Drniša. Sestre su u cjelodnevnom pojedinačnom euharistijskom klanjanju prinosile svoju blizinu Božjoj nazočnosti i potrebe svih onih koji se sestrama preporučuju u molitve. 
 
Tijekom zajedničkog euharistijskg klanjanja i molitve Večernje te pročitanog evanđeoskog odlomka, don Marinko je izrekao meditaciju o slobodi. Podsjetio je kako smo mi  ovisna bića. Trebamo oslonac. Ako ga ne nađemo u Bogu, Njegovo mjesto zauzimaju različiti idoli koji nas zarobljuju. Nitko ne može utažiti težnju za božanskim visinama. Ta težnja je pustinja koju svatko u sebi nosi. To je ovisnost koja postaje temelj naše slobode. Prihvatiti ovisnost, prihvatiti slabost i u toj svojoj ovisnosti krenuti za Onim koji je može ispuniti znači imati život. Za posjedovati život u punini koji može samo Bog osigurati isplati se ostaviti sve, čak i samoga sebe. Sloboda i žrtva.
 
Obično se odričemo onoga što nam oduzmu, otmu. Lako se odričemo kad vidimo da  za svoje odricanje možemo biti uzdignuti i pohvaljeni. Lako se odričemo svega što nam ne treba, a možemo ga pokloniti kao velikodušni dar. Treba se odreći onoga za što nas nitko neće veličati, našu žrtvu neće primjetiti. Treba se odreći onoga što  nitko ne traži od nas. Treba se odreći slobode. I prava na slobodu. Sloboda se u žrtvi očituje. Istinski posjedujemo ono što možemo žrtvovati. Ono što žrtvuejmo do kraja Bogu, on nam vraća kao blagoslov.  Tu slobodu Bog pretvara u žrvtu ljubavi. 
 
U ovodnom dijelu izrekao je nekoliko misli o korizmi temeljeći ih na mislima pape Franje. Korizma je vrijeme žarče molitve. Korizma je usmjerena uskrsnuću te nas poziva da obnovimo svoj krsni identitet.  U nastavku duhovne obnove don Marinko je pripremio izlaganje na temu današnjih čitanja, osobito evanđeoskog odlomka o kušnjama. U središtu današnjeg evanđeoskog odlomka je razgovor s đavlom. Tko je đavao? Zmija, razdornik, klevetnik, optužitelj, neprijatelj, napasnik... Đavao je stvorenje koje nema božansku moć. Kroz izlaganje naznačene su tri međusobno ovisne razine kušnje: Evine kušnje, Isusove kušnje te moje kušnje. Tijekom izlaganja razmišljali smo o njima kroz kušnje koje je đavao stavio pred Isusa: požuda tijela, požuda očiju i oholost života.
 
O svakoj je ukazano koji grijesi iz nje proizlaze u današnjem suvremenom svijetu i  među osobama posvećenog života, kako  je povezan između Knjige postanka i Isusovog odgovora đavlu te kako posvećene osobe na nju odgovoraju. U konačnici je istaknuto kako Isus odgovara na svaku kušnju: na požudu tijela – euharistijom , na požudu očiju poziva na klanjanjem Bogu i služenjem te na oholost života – ispravnom vjerom i povjerenjem Ocu.  Vjera nadilazi razum. Svi oko nas mogu imati ulogu koju ima đavao. Trebamo se zapitati jesam li kada postao oruđe đavla u odnosu prema Bogu i bližnjima?
 
Tekst i foto: s. Mandica Starčević