DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2017 3 Podstrana oceviPovodom Dana očeva i blagdana sv. Josipa, zaštitinika obitelji, 20.03.2017. u našoj samostanskoj kapelici održali smo Pobožnost Križnog puta s djecom i roditeljima.
Pobožnost Križnog puta i Svetu misu predvodio je naš župnik don Ivica Barišić.
 
Kako je Dan očeva tako smo „zaposlili“ naše očeve da zajedno sa svojom djecom mole jednu postaju. Djeca su bila jako uzbuđena, a očevi su pokazali tremu, ali i ponos jer mole sa svojim djetetom.
 
Don Ivica se u propovijedi osvrnuo na važnost blagdana sv. Josipa, zaštitinika obitelji. „Svetac nam svojim životom pokazuje kako ne smijemo graditi na slabim temeljima. Vidimo kako jedni grade na snazi, ali zdravlje je krhko, snaga prođe, život se uruši u nekoliko trenutaka. Drugi grade na ljepoti, ali ona je prolazna. Treći grade na znanju, ali i znanje zna zakazati. Neki grade samo bogatstvo, a ništa nije sigurno.“ poručio je don Ivica roditeljima.
 
Istaknuo je važnost Božjeg svjetla i ljubavi: „Nemožemo živjeti bez svjetla vjere, zaboravljamo da je naša bit gladna ljubavi, nade i druženja s Bogom. Zaboravljamo da nam je Isus ostavio kao glavnu naredbu ljubav. Mi smo ovisna bića. Trebamo oslonac, ako ga ne nađemo u Bogu njegovo mjesto zauzimaju različiti idoli koji nas zarobljavaju. Pakao postaje kad nema srca, kad se ubije ljubav, kad srce ne može više voljeti, kad čovjek čovjeku postane vuk.“
 
Upozorio je na važnost žrtve jer i sv.Josip je prošao trnovit put:“ Roditelji:Vi ste prva crkva. Dijete ne može izići kao odrasla osoba ako nije iskusio prijateljstvo roditelja. Sv. Josip prošao je trnovit put. Bog ga nije poštedio zemaljske patnje, ali mu je zato rezervirao ljepšu i bolju nagradu u nebu. Ostao je čovjek sveta života, Božji čovjek. Morao je proći kao i Marija, Božju školu, proživjeti razna iskušenja: moji ili Božji planovi, moja ili njegova volja. Tako nam je velik i važan sv. Josip, a uvijek je u pozadini, tiho vrši svoj poziv, ne prigovara.“
 
Na samom kraju propovijedi zaključio je kako se imamo u koga ugledati i učiti od njega, sv. Josipa koji je bio pun dobrote, nježnosti, ljubavi i predanosti Bogu.
Molitvu vjernika molila su djeca iz starije odgojne skupine, zahvalivši Bogu na sveu darovanom.
 
U ugodnom druženju i čašćenju nakon mise, slegli su se dojmovi. Ozarena lica djece i ponos njihovih roditelja potvrda je radosti srca koju kriju u sebi.
 
Jasna Brnić-Levada