DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2017 4 Sibenik postulaturaU nedjelju, 2. travnja 2017., u kapeli kuće Matice u Šibeniku, kandidatica Valentina Sitaš primljena je u postulaturu.
 
Obred primanja kojemu je nazočila samostanska zajednica sestara, započeo je molitvom Gospine krunice i Večernjih pohvala. Vrhovna poglavarica, s. Zdravka Gverić na početku se obreda kratko obratila sestrama, nakon čega je s. Anita Krajač, učiteljica kandidatica i postulantica pročitala tekst o postulaturi iz Konstitucija Družbe sestara franjevki od Bezgrješne i Statuta.
 
U obraćanju kandidatici Valentini Sitaš, vrhovna poglavarica s. Zdravka, izrazila je radost i zahvalnost Gospodinu na čiji se poziv odazvala. Zaželjevši joj da radosno i oduševljeno nastavi ići za Isusom s punim povjerenjem u Njegovo vodstvo, istaknula je kao uzor sv. Franju.
 
„Sveti Franjo koji se potpuno suobličio Kristu, u jednoj opomeni govori o bezuvjetnom nasljedovanju Krista. On kaže: 'Svi, braćo, gledajmo Dobroga pastira koji je, da spasi svoje ovce, podnio muku križa. Gospodina su njegove ovce slijedile u nevolji i progonstvu, u preziru i gladi, u bolesti i kušnji i u svemu ostalome; zato su od Gospodina primile život vječni.' Ove riječi sv. Franje su poziv Tebi i svakoj od nas da svoj pogled uvijek upravljamo Kristu, Dobrom pastiru, koji je podnio muku i križ da nas spasi i daruje nam život vječni” – naglasila je vrhovna poglavarica.
 
Podsjećajući na riječi pape Franje koji ljepotu posvećenja vidi u radosti, Vrhovna je poglavarica istaknula kako nema svetosti u žalosti. Što se posvećena osoba više sjedinjuje s Isusom te On postaje središte života, to je veća sposobnost izlaska iz same sebe i otvarenosti drugima. „S Isusom Kristom radost se uvijek iznova rađa, a naš je poziv nositi svijetu evanđeosku poruku nade koja ulijeva vedrinu i radost”, zaključila je.
 
Vidljivi znak ulaska u postulaturu jest primanje Božanskog časoslova kojeg je Vrhovna poglavarica predala kandidatici, obvezujući ju na svakodnevnu zajedničku molitvu te ju u ime Vrhovnog vijeća Družbe primila u postulaturu. Zahvalila je učiteljici kandidatica i postulantica s. Aniti Krajač i njezinoj zamjenici s. Nevenki Grgat za teoretsko i praktično podučavanje i uvođenje u život Zajednice kroz vrijeme kandidature.
 
Na završetku je obreda s. Zdravka zaželjela postulantici Valentini da uz Božju pomoć i suradnju sestara nastavi rasti u ljudskoj i duhovnoj izgradnji, upoznavanju franjevačke duhovnosti i karizme naše Družbe. „Neka Ti svaki dan bude novi dan, ispunjen radom, radošću i ljubavlju prema Gospodinu i svim sestrama.” To joj od srca i želimo.