DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2017 4 Macelj mNa Tradiconalnom korizmenom križnom putu “Stopama pobijenih – Đurmanec – Ilovac – Macelj”, u organizaciji župe Sv. Jurja Đurmanec te udruge „Macelj 1945“,
koji je i 1. travnja 2017. okupio brojne hrvatske domoljube sudjelovale su naše sestre s. Zvonimira i s. Nada. U  skrušenoj molitvi propješačile su desetak kilometara puta kojim su naši preci prolazili i preminuli mučeničkom smrću sličnoj Kristovoj na Kalvariji.
 
Okupljanje vjernika započelo je pri prvoj postaji Križnoga puta – Željezničkoj postaji Đurmanec, koja je u svibnju i lipnju 1945. bila mjestom polaska na „put bez povratka“, ratnih zarobljenika i civila, koji su prethodno vlakom dovezeni na Željezničku postaju u Đurmancu. Partizani su ratne zarobljenike sa željezničke postaje sprovodili prema obližnjem logoru u pilani Đurmanec te ih u skupinama na noćnim pohodima otpremali na desetak kilometara udaljene razne lokacije Maceljske gore gdje su se vršile masovne likvidacije.
 
Nakon Bleiburga i brojnih stratišta u Sloveniji na Maceljskim proplancima pokazala se sva bešćutnost i okrutnost komunističko partizanske vlasti. Bez suda i suđenja, na najokrutniji način, pogubljeni su svećenici, razoružani hrvatski časnici i vojnici, žene i djeca. U Maclju su stradali svećenici i duhovni pripravnici iz 4 biskupije: Vrhbosanske, Đakovačke, Zagrebačke i Krčke te iz dvije franjevačke provincije Bosne Srebrene i Hercegovačke. Ovaj zločin, kao i mnogi drugi, brižno su čuvani od javnosti sve do 1990. 
 
U pokorničkom hodu molio se križni put po predlošku dr. fra Bonaventure Dude "Križni put Gospodina našega Isusa Krista – na spomen žrtvama križnoga puta". Predvodio ga je fra Franjo Tomašević, na službi u župi sv. Ivana Kapistrana u Iloku /zamijenio domaćeg župnika fra Vladu Mustaća, odsutnog radi zdravstvenih problema/.  Postaje križnog puta molili su župni liturgijski čitači, članovi udruge "Macelj 1945“, šestu postaju molila je s. Zvonimira. Uz korizmene pjesme, razmatranja postaja križnoga puta, molila su se i otajstava žalosne krunice. 
 
Nakon višesatnog hoda u crkvi Muke Isusove fra Franjo je slavio svetu misu za sve ovdašnje žrtve kao i sve ostale žrtve partizansko-komunističkih zločina.
 
Po završetku svete mise hodočasnici su s dubokim pijetetom i pobožnošću razgledali Spomen sobu Maceljskih mučenika i u tišini, kako to i pristoji danu, uputili se svojim domovima.
 
Pokoj vječni daruj im, Gospodine, i svjetlost vječna svjetlila im, počivali u miru Božjem!
 
Tekst i foto: s. Zvonimira Nimac