DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2017 4 Sibenik duh vjezbeDvadesetak sestara iz svih zajednica naše Družbe sudjelovale su na drugom turnusu duhovnih vježbi održanih u kući matici u Šibeniku od 24. do 28. travnja 2017. Voditelj duhovnih vježbi, mons. Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije
 
kroz niz usmjerenih razmatranja potaknuo je sestre na promišljanje o vlastitom oblikovanju u skladu s Božjim naumom i vizijom za svaku od sestara.
 
Prvi dan je posvetio razmišljanju o Božjoj zamisli sa svakom sestrom. O zlu i grijehu te Isusu koji odrješuje spone zla razmatrale su sestre drugog dana. Nastavak duhovnih vježbi bio je usmjeren promišljanju o vlastitoj vjeri. Vjeri BDM, vjeri kao pozivu i plodnosti promatrajući to kroz odnos Isusa i Petra (Uskrsni ribolov). Upoznao je sestre i s iskrivljenim oblicima vjere koji su u velikom broju prisutni i među današnjim kršćanima. Naša vjera zahtjeva brigu i pažnju, a put vjere je naporan i trnovit. Lako se može skrenuti na put koji vodi u propast. 
 
Zatim je duhovnik približio obnoviteljski zahvat koji se događa po sakramentima. Sakramenti su put vjere koji nas treba oblikovati. Zaključna misao o temi vjere ostvarenoj u našem životu je kako je treba autentično živjeti. Posljednji dan duhovnih vježbi bio je posvećen promišljanju o Kristovoj muci i križu – sedam posljednjih Isusovih riječi na križu. To je Isusova posljednja propovijed. On u njima sažima poruke o Kraljevstvu nebeskom. Ove posljednje Isusove riječi možemo povezati sa sedam sakramenata spasenja. To je bit Isusove Radosne vijesti. Razmatranjem u Uskrsnuću naglašeno je kako je uskrsnuće nadvremenska stvarnost. Isusovu prisutnost u svijetu vidi onaj koji ga traži. Svi mi trebamo biti glasnici Radosne vijesti i uskrsnuća.
 
Uz vođena razmatranja, sestre su sudjelovale u osobnim i zajedničkim pobožnostima i molitvama moleći za Crkvu, papu, biskupe, žive i preminule sestre, bolesne sestre, nova duhovna zvanja i potrebe cijele Zajednice. Molitvom krunice, euharistijskim klanjanjima i sudjelovanjem u euharistijskim slavljima započele su svoje oblikovanje u skladu s Božjom voljom.
 
Završnim euharistijskim slavljem u petak, zahvalile su Bogu za darove i milosti udijeljene Zajednici. A i mons. Marinko je u svojoj homiliji progovorio o zahvalnosti ostvarenoj u euharistiji (Iv 6,1-15). Razmišljanje o euharistiji nudi se svima da u njoj sudjeluju kroz  tri stava: kajanje, slušanje i zahvaljivanje. Sva tri stava su spasonosna za svakoga od nas. Nedostatak ova tri stava i vjernika može učiniti nevjernikom. Zahvalnost se očituje u činu darivanja – čovjek je kruna stvaranja. Život je dar po kojem nam Bog daruje samog sebe. Nezahvalnost razara vezu Boga i čovjeka. Ona je ujedno i izvor bezumnosti srca, bezočnosti i pomračenja uma. Zahvalnost vodi u stvaralačku poslušnost i postaje temeljni stav prema budućnosti. Zahvalnost u euharistiji ostaje otvorena svakome od nas.
 
Tekst i foto: S. Mandica Starčević