DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2015 07 01 hrvati hodocastili u altotting 01 nHrvati iz cijele Bavarske su u nedjelju 28.lipnja 42-i put hodočastili u marijansko svetište Altötting, udaljeno 100-ak kilometara od Münchena. Tisuće vjernika iz 11 hrvatskih katoličkih zajednica sa područja Bavarske, stiglo je u prekrasno marijansko svetište Gospe od Altöttinga kako bi u zajedničkoj molitvi izrazili zahvalnost Majci Crkve za sve darove i milosti kojima je obdarila naš hrvatski narod.

Iseljenici svih generacija došli su u poznato marijansko svetište kako bi još jednom potvrdili autentičnu povezanost sa vjerom svoga naroda. Jedna grupa hrvatskih hodočasnika iz HKŽ München je u Altötting stigla hodočasteći pješice. Hodočasteći pod vodstvom Štefana Krizančića, iskusnog hodočasnika koji već godinama posjećuje ovo marijansko svetište, vjernici iz Münchena su u zajedničkoj molitvi prešli put od 100 km, kako bi odali pobožnost najdražoj Majci. Druga grupa vjernika iz HKM München je u Altötting stigla hodočasteći biciklima.

U prepunoj papinskoj bazilici Sv. Anne održano je misno slavlje u organizaciji HKM-a Regensburg, koje je predvodio porečko-pulski biskup Dražen Kutleša. Svečanom euharistijskom slavlju su koncelebrirali fra Boris Čarić voditelj HKŽ München, vlč. Josip Antonac voditelj HKM Regensburg, don Mato Križić voditelj HKM Nürnberg, don Niko Šošić dušobrižnik iz HKM Nürnberg, fra Ivan Čugura voditelj HKM Freising, fra Nediljko Norac Kevo, voditelj HKŽ Rosenheim, fra Pavo Filipović dušobrižnik u HKŽ Traunreut, fra Mogomir Kikić, fra Anto Tomas, fra Ante Marković Jojo, vlč Ante Kutleša i đakon Mate Kutleša. Uprocesiji prije početka misnog slavlja pored ministranata, biskupa i svećenika sudjelovali su i mladi folkloraši iz folklorne skupine fra Andrija Kačić Miošić iz HKŽ München koji su nosili hrvatsku i bavarsku zastavu.

Biskup Kuteleša je u svojoj propovijedi istaknuo kako smo sa razlogom došli zahvaliti se našoj nebeskoj Majci koja se kao i svaka majka nesebično skrbi o svojoj djeci. Objašnjavajući nedjeljno evanđelje i čudo u Kani Galilelskoj gdje Isus pretvara vodu u vino, biskup se zapitao koliko često mi kao vjernici pozivamo Isusa na naše sretne događaje, ili je Isus samo rezerviran za događaje kada smo pritisnuti poteškoćama i kušnjama. Tražimo Isusa i njegovu majku uvijek u svojim životima, i u radosti i tuzi, neka nam oni budu oslonac obitelji u kojoj će vladati ljubav i tolerancija.

Kao što i djeca traže utjehu i zaštitu u majci, tako i mi kao vjernici i narod tražimo zaštitu i utočište naše nebeske Majke. Kao što hodočastimo ovde i u druga svetišta, tako hodočastimo i u ovom životu, mi smo hodočasnici na putu prema vječnosti. Neka nam na tom putu draga Majka bude snaga i izvor radosti, i neka nam pomogne da ostanemo vjerni našem narodu i vjeri, istaknuo je biskup Kutleša. Za glazbeno oblikovanje ovog hodočasničkog slavlja bio je zadužen zbor HKŽ München koji ove godine slavi 50. obljetnicu svog postojanja. Mješoviti zbor župe iz Münchena uz podršku orkestra mladih pod ravnanjem sestre Nikoline Bilić je još jednom impresivno pokazao kako svojim pjevanjem ne zaostaju za pjevanjem crkvenih zborova u Domovini. Predivnim izvedbama poznatih marijanskih pjesama oduševili su nazočne vjernike iz cijele Bavarske.

Na kraju misnog slavlja biskup je predvodio molitvu za hrvatski narod i Domovinu.

Bila si naša Majka i utočište u krvavim vremenima, kada smo izdisali pod udarcima bičeva, bila si stijeg naših pobjeda, Majko naše prošlosti, budi i Majkom naše sadašnjosti i budućnosti. Izručujemo ti hrvatski narod u Domovini i diljem svijeta, neka nebo i zemlja budu svjedoci našeg predanja i naše molitve. Najvjernija odvjetnico hrvatskog naroda budi naše utočište i spas, molili su i vjernici zajedno sa biskupom Kutlešom. Na kraju misnog slavlja su skupljani milodari za hrvatsku župu Ulice pored Brčkoga, čiji je župnik fra Anto Tomas koncelebrirao ovom misnom slavlju.

Tradicionalno hrvatsko hodočašće je završilo popodnevnom molitvom uz blagoslov s Presvetim oltarskim sakarmentom.

Tekst & Foto: Anđela Drmić