DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2017 6 Novo mesto profesoriU petak 2. lipnja u organizaciji Teološke fakultete Univerze v Ljubljani i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održan je u prostorijama biskupije u slovenskom Novom Mestu susret profesora dvaju bogoslovnih fakulteta. 
Ukupno su na susretu sudjelovala 54 profesora, koji su zastupali gotovo sve katedre – osnovne ustrojstvene jedinice fakulteta, odnosno područja znanstvenoga istraživanja i nastavnog rada.
 
Pozdravnu riječ sudionicima susreta uputili su dekan Teološke fakultete, prof. dr. sc. Robert Petkovšek i dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, prof. dr. sc. Mario Cifrak te kao domaćin mons. Andrej Glavan, domaći biskup. Nakon uvodnoga, protokolarnog dijela, predavanjem o kakvoći i izazovima teološkog studija dr. p. Franca Imode, predsjednika Agencije Svete Stolice za vrednovanje i promociju kvalitete crkvenih sveučilišta i fakulteta (AVEPRO), započeo je bogat i sadržajan radni dio susreta.
 
Glavni urednici znanstvenih časopisa predstavili su časopise koje izdaju fakulteti, nakon čega su slijedili sastanci po katedrama, na kojima su se članovi katedri obaju fakulteta imali priliku bolje međusobno upoznati i razmijeniti iskustva rada na svojim znanstvenim područjima, koja su saželi u glavne naglaske, prijedloge i zaključke te ih iznijeli u plenumu.
 
Po završetku radnoga dijela susreta slijedila je okrjepa i kulturni program. Tako su profesori i profesorice posjetili mjesnu katedralu i zavičajni muzej slovenske pokrajine Dolenjske, u kojoj su toga dana doživjeli vedro gostoprimstvo i razmijenili ne samo znanstveno-nastavne spoznaje stručnih područja svojih djelovanja već si prije svega potvrdili svijest o zajedničkoj odgovornosti za Crkvu i društvo koja nadilazi granice država i jezika. Fakulteti surađuju već više od deset godina, a cilj ovoga susreta bio je otkrivanje novih načina da se ta suradnja proširi. (IKA)