DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2017 5 Podstrana majkeU srijedu 31.svibnja 2017. godine s početkom u 17 sati u župnoj crkvi Gospe od Zdravlja u Podstrani održana je završna priredba dječjeg vrtića Brat Sunce u Podstrani.
 
Na samome početku sve prisutne je pozdravila i zaželjela im dobrodošlicu voditeljica vrtića časna sestra Ljilja Stipić. Potom je župnik don Ivica Barišić također pozdravio sve prisutne i uputio par riječi i roditeljima i djeci. Istaknuo je kako su upravo roditelji stupovi na koje se naslanjaju naša djeca. Poručio je roditeljima da nastave oblikovati svoju djecu kako bi sutra izrasli u zdrave i samostalne ljude. Župnik je istaknuo kako roditelji daju svojoj djeci korijen i krila. Korijen da znaju gdje im je kuća, a krila da odlete i pokažu što su naučili. Nadalje je istaknuo da se dijete treba odgajati živeći vrednote jer bez Boga, dobrih djela i uzornoga života naš je život promašen.
 
Nakon župnikovoga govora u radosnom i nasmijanom ozračju krenuli smo s programom naše priredbe. Djeca starije odgojne skupine uz pratnju časne sestre Augustine Vukančić i djevojčice Lucije Babčević su najprije otpjevala himnu vrtića Majci Klari . Prije same izvedbe djeca i roditelji su poslušali nekoliko riječi o životu majke Klare Žižić. Saznali su kako je rođena u župi Promini. Na rođenju je dobila ime Mara, a Klara joj je redovničko ime. Vođena Duhom Svetim prihvatila je redovnički način život Svetoga Franje s posebnim naglaskom na zajedništvo, siromaštvo i pokoru. Iskusila je progone Turaka pa je prednjačila u pomaganju siromašnima i nemoćnima. Umrla je 1706., a pokopana je u grobnici u Crkvi svetoga Lovre u Šibeniku. U svibnju 2016. godine završen je biskupijski kanonski postupak za proglašenje blaženom službenice Božje majke Klare Žižić. Mlađa djeca vrtićke skupine su se najprije dokazala u svojim nastupima s recitacijama  Plovi čamac i Pet prstiju kao i s igrokazom Tri kukca.
 
Tijekom programa publika je podijelila radost i s djecom srednje odgojne skupine koja se predstavila recitacijama Mama je glagol od glagola raditi, Kako se može čuvati mama i Pijaca. Posebno zanimljiv bio je igrokaz Sveti Franjo i životinje. Prije same izvedbe djeca su svima objasnila kako njihov vrtić nosi ime upravo po Svetome Franji. Oduševljeni roditelji, djedovi i bake su nagradili djecu velikim pljeskom koji je dugo odzvanjao crkvom.
 
Na kraju su nastupili predškolci. Pokazali su što su naučili u vrtiću svojim originalnim nastupima kroz pjesmu, igru, recitacije, glumu i ples. Recitirali su Tko razumije školski život, plesali Bumbarov ples, Abecedu i glumili u igrokazu Nema toga što ne može dijete. Za kraj predškolci su izrecitirali Privjesak od zlata. Upravo ta recitacija nalazila se na njihovim diplomama koje su im na samome završetku i dodijeljene. 
 
U publici se dala uočiti i poneka roditeljska suza jer je došao trenutak rastanka od mjesta sigurnoga, radosnoga i sretnoga življenja. Ali kao što je don Ivica Barišić poručio da se ne smije nikada zaboraviti mjesto gdje je dijete svakodnevno raslo u bezbrižnosti, mudrosti i milosti usvajalo dobre navike i kršćanske vrijednosti i kako treba i dalje nadograđivati sve stečeno i naučeno kako bi bio što bezbolniji ulazak u drugi odrasliji i samostalniji dio života koji sa sobom nosi odgovornost i brojne školske obaveze.
 
Na samome kraju djeca su zajedno sa svojim roditeljima otpjevali Krist na žalu. Nakon priredbe druženje roditelja, odgojiteljica, djece i svih prisutnih je nastavljeno u veselomu ozračju u pastoralnome centru uz razne slastice koje su pripremile vrijedne mame i bake. 
 
Jelena Vrdoljak, prof