DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2017 6 Fatima hodocasceNa Nacionalnome hodočašću u povodu 100 godina fatimskih ukazanja i 100 godina utemeljenja Vojske Bezgrešne, koje se pod vodstvom franjevaca konventualaca održalo od 28. svibnja do 5. lipnja ove godine, sudjelovale su i tri naše sestre: vrhovna poglavarica s. Zdravka Gverić, s. Rozalija Đurić i s. Leticija Ledenko. 
 
Njihovo hodočašće bilo je po mnogočemu jedinstveno, a u prvi mah već po tome što su imale priliku u jednom putovanju posjetiti većinu značajnih europskih svetišta, koja privlače milijune hodočasnika. Njihova prva hodočasnička „postaja“ od polaska iz Zagreba bila je Lisabon, odakle su drugi dan odmah stigli u ove godine jubilarno stogodišnje Fatimsko svetište, gdje su posjetili sveta mjesta, pomolili se na grobovima vidjelaca te sudjelovali u procesiji sa svijećama, kada se i jedno otajstvo krunice molilo na hrvatskome jeziku. Treći dan su razgledavali značajna vjerska i povijesna mjesta Lisabona. Sutradan su pošli do Brage te posjetili Svetište dobrog Isusa, a potom nastavili put prema najstarijemu hodočasničkome mjestu u Europi poslije Rima, onome u  Santiagu di Composteli, gdje su sudjelovali na euharistijskome slavlju u katedrali te imali priliku za osobnu molitvu i pobožnost. 
 
Sljedeći dan ih je put vodio prema Lurdu, gdje su stigli u večernjim satima i sudjelovali u večernjoj procesiji sa svijećama. Šesti dan je bio posvećen samo Lurdu, obilaženju važnih mjesta te molitvama i pobožnostima. Sedmi dan su iz Lurda pošli prema Neversu, gdje su posjetili samostan – kuću maticu sestara kojima je pripadala i sv. Bernardica Soubirous. Osmi dan su svoj hodočasnički put nastavili prema Paray-Le-Monialu i svetištu Presvetoga Srca Isusova u kojem se Isus ukazao Margareti Mariji Alacoque. Potom je slijedio posjet grobu arškog župnika sv. Ivana Marije Vianeya. Posjetili su taj dan i glasovito marijansko svetište La Salette u francuskim Alpama, gdje se Majka Božja ukazala Melaniji Calvat i Maximinu Giraudu. Nakon zaključenja hodočašća euharistijskim slavljem, velika hodočasnička skupina se uputila prema Hrvatskoj.
 
Sestre su se vratile oduševljene, pune duhovnih doživljaja i dojmova koje će, kako same kažu, poput Marije još dugo prebirati u svome srcu i o njima razmatrati, zatim pogledati fotografije i pročitati još koji put duhovne poruke s posjećenih mjesta. I mi se radujemo s njima te nam je drago što su nas i našu zajednicu uključile u svoje molitve i što su nam donijele lijepe uspomene. 
 
Tekst: S. Valerija Kovač
Fotografije: facebook Vojska Bezgrešne