DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2017 6 Zagreb novakinje mU organizaciji Povjerenstva za početni odgoj i formaciju Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, a na poticaj nekolicine odgojiteljica u srijedu, 14. lipnja u Zagrebu je održan prvi dio seminara za postulantice, novakinje i juniorke na temu „Redovnički zavjeti danas".
 
O redovničkim zavjetima govorila doc. dr. sc. s. Valerija Kovač, članica Družbe sestara franjevki od Bezgrešne i docentica na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Polazeći od zapažanja da se danas o posvećenom životu razmišlja iz više polazišnih perspektiva, naglasila je da se ipak nedovoljno izravno govori o redovničkim zavjetima, po kojima se redovnici i redovnice od drugih kao takvi najviše prepoznaju.
 
Sudionicama seminara pojasnila je osnovne pojmove „zavjeti" i „evanđeoski savjeti" iz perspektive biblijskoga utemeljenja, kristološkoga uzora i crkveno-teološkoga razvoja. Potom se osvrnula na različite modele razumijevanja i praktičnoga življenja redovničkih zavjeta. U svjetlu ekleziologije pape Franje u kojoj je snažan naglasak stavljen na misionarsko i evangelizacijsko djelovanje Crkve, predstavila je zavjete poslušnost, siromaštvo i čistoću kao načine ostvarenja poslanja Crkve. S. Kovač je naglasila da život po zavjetima ne služi samo pojedinačnome redovniku i redovnici i njihovim zajednicama ad intra, nego se ima proširiti u poslanje svjedočenja u današnjemu svijetu i prema današnjemu čovjeku, čuvajući se pri tom od opasnosti pretvaranja redovničkoga života u puki pastoralni i karitativni aktivizam.
 
U završnome dijelu, na temelju ikonografskih, slikarskih prikazivanja od strane različitih umjetnika predstavila je tri lika kao paradigme za pojedini redovnički zavjet: Abrahama kao primjer života iz poslušnosti prema Bogu, Martina iz Toursa kao uzor života po siromaštvu i Mariju Magdalenu kao paradigmu zavjeta čistoće i ljubavi prema Gospodinu. 
 
Postulantice, novakinje i juniorke su potom prikazale svoju interpretaciju jednoga od triju likova, povezujući njihov primjer sa životom po redovničkih zavjetima u suvremenom svijetu i životnim okolnostima. (IKA, Tekst i foto: s. Tea Barnjak)