DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2017 6 AltoettingHrvati s područja Bavarske hodočastili su ove godine, u nedjelju 25. lipnja, četrdeset i četvrti put u marijansko svetište Altötting.
 
Nekoliko tisuća Hrvata okupilo se u marijanskom gradu da bi od nebeske zagovornice isprosili potrebite milosti za svakodnevni život i zahvalili joj na majčinskom zagovoru kod nebeskog Oca. Okupljanje hrvatskih vjernika bilo je iz različitih krajeva Bavarske, a osobito su u velikom broju došli hodočasnici iz HKŽMünchen predvođeni župnikom fra Borisom Čarićem. Pedeset hodočasnika iz Münchena hodočastilo je pješice, a pedeset njih biciklima, jedan dio autobusima, a najveći dio međugradskim prijevozom i osobnim automobilima. 
 
Svečano euharistijsko slavlje u bazilici Sv. Ane predvodio je apostolski nuncij u Njemačkoj mons.dr. Nikola Eterović u koncelebraciji s predstavnikom regije i voditeljem HKŽ München fra Borisom Čarićem, organizatorom hodočašća i voditeljem HKM Regensburg vlč. Josipom Antoncem, voditeljem HKM Nürnberg don Stjepanom Matijevićem, voditeljem HKŽ Traunreutfra Vislavom Krijanom, voditeljem HKM Ingolstadt don Matom Križićem i voditeljem HKŽ Freising fra Ivanom Čugurom te u asistenciji đakona Mate Kutleša iz Münchena.
 
Na temelju odlomka iz evanđelja (Iv 19, 25-27) nadbiskup je u svojoj propovijedi istakao poveznicu naše nebeske Majke i njenog pouzdanja u Božji plan spasenja s pouzdanjem naših majki koje su nas od rođenja pratile primjerom svoga života u nebeskoga Oca jer je Bog u svakog od nas duboko usadio božanske vrijednosti. Isto tako nas je potakao da majčinsku ulogu prepoznamo u našoj domovini kako Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tako i ovoj novoj domovini Bavarskoj. Hrvate i Bavarce povezuje pobožnost prema Djevici Mariji te odanost prema Katoličkoj Crkvi. Potrebna nam je duboka poveznica s Isusom Kristom preko blažene Djevice Marije jer samo tako naše životno poslanje dobiva svoj potpuni smisao. Nadbiskup je nadalje spomenuo važnost kršćanske obitelji u današnjem suvremenom svijetu: "Jedna katolička kršćanska obitelj je putokaz i svijetlo našem društvu. Kršćansko življenje povezano s crkvom, s nedjeljnim svetim otajstvima, odgojem djece u kršćanskom duhu i bez velikih riječi postaje proročka misija ovome svijetu."Potom je potaknuo sve prisutne da po zagovoru blažene Djevice Marije budu nositelji vjere, nade i ljubavi kao i da donose duh blagoslova u svojim obiteljima, svojim župama i svim zajednicama u kojima se kreću i dolaze u dodir.
 
Na kraju misnog slavlja nadbiskup je pročitao posvetnu molitvu hrvatskoga naroda Blaženoj Djevici Mariji. Ljepoti i uzvišenosti ovog euharistijskog slavlja uvelike je pridonio crkveni mješoviti zbor HKŽ München kao i orkestar mladih pod ravnanjem s. Nikoline Bilić, koji su svojim pjevanjem i sviranjem srca vjernika uzdigli bliže k Bogu. 
Prikupljeni milodari za vrijeme slavlja bili su namijenjeni za pomoć siromašnima studentima požeške biskupije. 
 
Nakon sv. mise hrvatski su vjernici preplavili središnji trg Altöttinga gdje se nalazi svetište Blažene Djevice Marije. Svatko je mogao posjetiti Gospinu kapelu i u osobnoj molitvi iznijeti joj svoje prošnje i zahvale. Hrvatsko 44. tradicionalno hodočašće završilo je poslijepodnevnom molitvom Večernje i blagoslovom s Presvetim Oltarskim Sakramentom u velebnoj bazilici svete Ane koje je predvodio mons. dr. Nikola Eterović.
 
Tekst: s. Nikolina Bilić
Foto: cross-press.net