DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2017 7 Zagreb milosrdniceU subotu, 1. srpnja s. Valerija Kovač održala je sestrama milosrdnicama u Zagrebu duhovni nagovor u sklopu njihove mjesečne duhovne obnove.
 
Kao temu razmišljanja uzela je poziv pape Franje na „izlazak“, kojim obvezuje Crkvu i posvećeni život u njoj.  Istaknula je da se pojam „izlazak“ odnosno „exodus“ danas u zapadnoj civilizaciji rabi u vrlo različitim značenjima i područjima, no radi se o izvorno biblijskom pojmu, koji se temelji na jednom određujućem starozavjetnome događaju.
 
„Izlazak“ je najvažnije vjersko i povijesno iskustvo Izraelskoga naroda, koje se tijekom njegove povijesti uvijek iznova smisaono produbljivalo i aktualiziralo. I u teologiji je pojam „izlazak“ igrao važnu ulogu. U naše vrijeme taj pojam na poseban način aktualizira papa Franjo, tražeći da Crkva bude ona koja izlazi na rubove društva i da slijedi svoju misijsku i evangelizacijsku zadaću. 
 
Poziv na misijski „izlazak“ u svome Apostolskom pismu za Godinu posvećenoga života papa Franjo jasno je uputio i osobama posvećenoga života: „Očekujem […] od vas ono što tražim od svih članova Crkve: da iziđete iz samih sebe i pođete na egzistencijalne periferije. […] Ne budite prignuti nad samima sobom, ne dopustite da vas uguše male zadjevice u kući, ne ostanite zatvorenici svojih problema. Oni će se riješiti budete li išli van pomagati drugima da riješe svoje probleme i naviještaju radosnu vijest.“  
 
S. Valerija je potom konkretno razmišljala kako živjeti posvećeni život i evanđeoske savjete kroz perspektivu „izlaska“; kroz spoznaju da posvećene osobe nisu od Boga pozvane samo da bi postigle vlastito spasenje, nego da svjedoče i naviještaju Boga svim ljudima kojima je danas potreban. Svoje razmišljanje zaključila je kratkim ispitom savjesti.