DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

 

2017 7 Podstrana duh vjezbeTreći turnus duhovnih vježbi održan je u našem samostanu u Podstrani od 6. do 10. srpnja pod vodstvom prof. dr. o. Mije Nikića.
 
Pod motom: „Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Jer bez mene ne možete ništa učiniti“ (Iv 15,5) o. Nikić je naglasio da je cilj duhovnih vježbi „postići slobodu duše i takvu familijarnost s Bogom kako bismo ga mogli prepoznavati i ljubiti u svim stvarima“. Govorio je o čovjeku kao biću koje dolazi od Boga i k Bogu ide kao svojemu cilju. O čovjeku kao Božjemu stvorenju i njegovu odnosu prema Bogu duhovnik je govorio iz više perspektiva, naglašavajući da se do prave istine o čovjeku dolazi jedino, ako ga se promatra cjelovito, u svim njegovim dimenzijama: tjelesna obuhvaća čovjekovu instinktivnost i nagone te nosi čitavu osobu; psihološka se tiče osjećaja koji pokreću čovjeka; socijalna obuhvaća čovjekov društveni život i obogaćuje ga; ona duhovna čovjeka usmjeruje izvan i iznad sebe. Također vrlo važan čimbenik čovjekova života i razvoja je njegova podsvijest koju je potrebno uvažavati i pročišćavati.
 
U razmatranjima prožimale su se antropološe teme s područja psihologije, teologije i duhovnosti, jer se sve te razine u čovjeku isprepliću. Prva razmatranja bila su posvećena čovjeku kao Božjemu stvorenju, kao onome koji vjeruje i čiji je život usmjeren prema eshatološkome zajedništvu s Bogom. O. Nikić je potom u više navrata govorio o oznakama zrele osobnosti te psihičkim devijacijama i njihovu nadvladavanju. Idući prema kraju duhovnih vježbi, duhovnik je više vremena posvetio govoru o djelovanju Duha Svetoga u nama. Zanimljiv je bio njegov završetak s uputama o tome kako „urazumiti svoj stvarni ja“ i iskreno se suočiti s njime (upoznati, prihvatiti, promijeniti sebe, dozrijevati, sublimirati afektivnu energiju, druge podnositi) te kako „ojačati svoj idealni ja“: sakramentalnim životom, molitvom, blizinom s Bogom, prijateljstvom s Isusom, otvorenošću Duhu Svetomu, međuljudskim odnosima u ljubavi – a sve s ciljem da dostignemo stanje uživanja s Bogom u vječnome životu.
 
Na kraju duhovnih vježbi o. Nikić nas je pozvao da donesemo jednu odluku koju ćemo nastojati uistinu u životu sprovoditi – i da u tome izdržimo barem do sljedećih duhovnih vježbi. Euharistijska slavlja i klanjanja te dovoljno vrijeme za osobnu molitvu i meditaciju omogućilo nam je da se dublje  susretnemo s Gospodinom, da sebe pred njim iskreno vidimo i pročistimo svoju usmjerenost prema njemu od svega onoga što nas ometa i zavodi prema drugim ciljevima.
 
S. Klara Pavlović i s. Barbra Čavlina lijepo su predvodile molitvu i pjevanje, a s. Jelena Erak s predstojnicom s. Imeldom Pešić brinula da se u vrućim danima i tjelesno okrijepimo vrlo ukusnim jelom.
 
Tekst: s. Valerija Kovač
Foto: s. Zvonimira Nimac