DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2017 7 Klara knjigaMultimedij „Podstrana - Glagoljaško pučko crkveno pjevanje u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji” deseti je u nizu projekata Hrvatske kulturne udruge „Pjevana baština“.
 
Sadrži monografiju o povijesti i crkvenom pjevanju u Podstrani, dva nosača zvuka (CD) sa 41 stavke glagoljaških pučkih crkvenih liturgijskih i paraliturgijskih napjeva iz Podstrane, te dva nosača slike i zvuka (DVD) s dokumentarnim filmovima o pjevanju, mjestu i župi Podstrana. Ovo je prvi  multimedij posvećen glagoljanju po župama Splitsko-makarske nadbiskupije. Predstavlja stoljetnu glazbenu tradiciju koju su generacije podstranskih pjevača prenosili sve do današnjih dana.
 
Sadržaj monografije otvara se uvodom te nadbiskupovim i s. Klare Pavlović proslovima; zatim slijede povijesni prikaz o mjestu i župi (crkvama), glagoljaškoj baštini te zapisi o vjerskim običajima i životu kao i o glazbenim karakteristikama glagoljaškog pučkog crkvenog pjevanja u Podstrani. Bogatstvo monografije svakako je i notna transkripcija (Stepanov, Žanić, Ćaleta), kao i brojne fotografije koje živopisno uprizoruju podstransku kulturnu baštinu. Sažetak na engleskom, omogućuje da ova vrijedna hrvatska baština bude dostupna svim znatiželjnicima diljem svijeta.
 
Posebnu vrijednost ovoga multimedija čine tonski zapisi cjelokupnoga repertoara što ga današnji pučki crkveni pjevači još uvijek prakticiraju ili su ga, po sjećanju svojih starijih članova, mogli obnoviti i za ovu prigodu otpjevati.U monografiji navodimo popis svih pjevača, učesnika, u snimanju. Dokumentarni filmovi, uz monografiju, vizualno svjedoče o sačuvanim običajima i tradicijskom pjevanju u Podstrani.
 
Želja mi je da ovo naše zajedničko djelo potakne i druge da nastave istraživati i njegovati stoljetno pjevačko blago župe Gospe od Zdravlja u Podstrani. Ovo glazbeno izdanje predstavlja i u širem smislu doprinos za ovo lijepo mjesto, u kojem odmor nalaze mnogobrojni turisti iz cijeloga svijeta. Ono  pruža priliku da se  gostima ne predstavimo samo prirodnom ljepotama (morem, suncem, maslinama i „praskama“),  nego i bogatstvom duhovne i kulturne baštine. 
 
Zahvalni Bogu na daru pjevanja, zahvaljujem i svakom župljaninu, koji nas je na bilo koji način pratio, slušao, hrabrio i poticao da ovo glazbeno izdanje uopće započnemo i dovršimo. Nebeska zaštitnica naše župe Gospa od Zdravlja neka nas prati i zagovara, da skladnim i pobožnim pjevanjem radosno nastavimo hvaliti i veličati Gospodina. 
 
s. Klara Pavlović