DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2017 9 Grljevac seminar2„Aktualnost redovničkih zavjeta“ bila je tema seminara trajne formacije, koji je u našem samostanu u Grljevcu, 2. i 3. rujna vodila s. Valerija Kovač. Na seminaru je sudjelovalo dvadeset sestara iz Grljevca, Primoštena, Zagreba i Šibenika. 
 
Voditeljica s. Valerija u nekoliko je izlaganja temu redovničkih zavjeta obradila iz više perspektiva. Predstavila je iz biblijsko i teološko-povijesnoga vida dva temeljna pojma – zavjet i evanđeoski savjeti, koji čine bit razumijevanja redovničkih zavjeta. Govorila je o suvremenim modelima tumačenja i življenja redovničkih zavjeta od prošloga stoljeća do danas, o njihovim prednostima i opasnostima. Istaknula je neke suvremene izazove glede življenja redovničkih zavjeta, koji se trebaju živjeti u više smjerova: u odnosu prema Bogu, u vlastitoj redovničkoj zajednici te u usmjerenosti prema služenju svijetu i njegovim potrebama. 
 
U molitvi i klanjanju sestre su imale priliku pred Bogom svoj život u redovničkim zavjetima dublje promotriti, posvijestiti ideale i obnoviti svoje davno donesene odluke.
 
U završnom dijelu s. Valerija je na temelju umjetničkih slika predstavila i aktualizirala pojedine likove iz Svetoga pisma i povijesti Crkve kao primjere za življenje redovničkih zavjeta. Seminar je zaključila određenim zadacima, koji će pomoći da se spoznaje i poticaji nastave ostvarivati u osobnome životu i konkretnim životnim prilikama pojedinih sestara.
 
Sestre su tijekom seminara vrlo angažirano sudjelovale u produbljivanju teme redovničkih zavjeta svojim doživljajima, osvrtima, primjerima i prijedlozima.
 
Tekst: s. Valerija Kovač
Foto: s. Barbra Čavlina