DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2015 07 18 duhovne vjezbe 01Četvrti i posljednji turnus duhovnih vježbi za više od trideset sestara naše Družbe, koji se odvijao u samostanu u Podstrani od 6. do 10. srpnja, predvodio je dr. sc. Marinko Pejić, franjevac Provincije Bosne Srebrene.

Razmišljajući o životu redovničke zajednice u svjetlu franjevačke duhovnosti, tematsko je usmjerenje duhovnih vježbi bio specifičan pogled na svijet, život i Boga, kakav je imao sv. Franjo Asiški. Njegova se duhovnost iščitava iz načina na koji je Evanđelje provodio u život, imajući polazište i utemeljenje u životu Isusa Krista, kako svjedoče biografi.

Razmatrajući proces obraćenja, koji nužno ne uključuje promjenu življenja iz grešnosti, možda prije buđenje iz života kojeg je živio 'kao da Boga nema', duhovnik se zaustavio na trenutcima u kojima Franjo susreće Boga. Taj je susret obilježio i formirao Franjin pogled na Stvoritelja i sve stvoreno, na čovjeka, osobito siromašnog te je jednako svijež, inspirativan i potreban današnjem svijetu kao i njegovim suvremenicima. Franjino temeljno iskustvo Boga, na kojem se i danas nadahnjuju toliki, učinilo ga je posve drukčijim. Vidljiva promjena njegova života, koja je upućivala na vječne stvarnosti, činila se ljudima privlačna, što neminovno rađa preispitivanjem života njegovih nasljednika.

Promatrajući Krista poistovjećenog s najbijednijima, sv. Franjo upravo u njima gleda smisao Božje riječi te se, suobličujući s njima, zapravo suobličuje Kristu. I ovdje se krije izazov današnjem redovništvu koje je pozvano na odricanje od privilegija i sigurnosti kako bi bilo slobodno za međusobno služenje, naspram svijeta koji u navedenom vidi gubitništvo i suprotstavlja mu moć, pojavnost, slavu i površnu ljepotu.

Aktualnost Franjine poruke života prepoznao je i Papa Franjo, koji svoj pontifikat obilježava nudeći autentičnu duhovnost sv. Franje kao odgovor na ključna pitanja današnjeg svijeta i čovjeka, prepoznajući važnost Franjine povezanosti s Kristovom Crkvom, istaknuo je duhovnik.

Držeći se Franjinog Pravila i Opomena, fra Marinko se osvrnuo na suživot franjevačke redovničke zajednice, stavljajući u središte Franjin pogled na braću i sestre, odnosno na bratstvo i sestrinstvo. Njega karakterizira povjerenje u Božju i ljudsku dobrotu kojoj se služi i time izgrađuje zajedništvo obogaćeno dobrom kojega svaki pojedinac u njega unosi. Odnos i susret sa zajednicom uvijek je diktiran odnosom kojega pojedinac donosi iz susreta s Bogom. Upravo je susret s Bogom izvor nadahnuća sv. Franje, ponuđen kao izvor nadahnuća njegovim nasljednicima, uz trajnu svijest kako Bog čovjeku govori i po ljudima i životnim prilikama.

Na posljetku, uvijek preostaje ono jedino sigurno: nebeska stvarnost. Ono prema čemu teži i ide sav život. U tom je tonu duhovnik fra Marinko Pejić i završio razmatranja duhovnih vježbi, ističući važnost življenja sadašnjega trenutka u perspektivi neba. Kada bi svaki sadašnji trenutak bio proživljen i Bogu posvećen kao posljednji i naš bi život bio neba dostojniji.

Tekst: S. Barbra Čavlina

Foto: S. Zvonimira Nimac