DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2017 10 Sibenk zavjetiNa blagdan svetog Franje Asiškog sestre franjevke od Bezgrješne u Šibeniku imale su više razloga za slavlje. U crkvi Gospe van Grada u Šibeniku, šibenski biskup Tomislav Rogić, uz koncelebraciju biskupa u miru mons. Ante Ivasa te više svećenika,
 
predvodio je misno slavlje na kojem je s. Mirna Bilandžić obukla redovničko odijelo i položila prve zavjete. Sestre Mihaela Jukić i Eugenija Poljak proslavile su šezdeset godina redovničkih zavjeta. Pedeset godina obilježile su s. Bernardica Dolić, s. Ivanka Gibač, s. Zvjezdana Banić-Škojo, s. Leticija Ledenko s. Tihoslava Božić-Šnikić, s. Krešimira Banić-Škojo i s. Ljiljana Radaš. Sestra Valerija Kovač proslavila je dvadeset i pet godina redovničkih zavjeta. S. Mihaela i s. Ljiljana nisu bile u mogućnosti sudjelovati u samome slavlju.
 
Šibenski biskup Tomislav Rogić u homiliji na primjeru svetog Franje Asiškog razmišljao je o duhovnom pozivu. Franju je pokrenula Božja Riječ, njegovo otvoreno srce koje traži pravi život, ispunjen život neprolaznim vrijednostima, kazao je biskup Rogić. Naglasio je kako je sv. Franjo odabrao novi žvotni put, posve drugačije odluke od prijašnjih i potpuno novi izbor, novi život. Radosna vijest evanđelja našla je dušu koju će nositi, nadahnjivati – našla je život kojim će upravljati i kojeg će ispuniti.
 
Usprkos svim nedostacima i manjkavostima, nedosljednostima i ranjivosti ljudske naravi, Bog upravlja životima i dovodi k sebi one koji mu to dopuste. Sveti Franjo je ostvario da bude živa slika Kristova, ostvario je to u siromaštvu i poniznosti. Ne jednim činom, nego sveukupno gledano – cijelim svojim životom nakon što ga je predao u ruke Božje. To želimo svakom kršteniku, da se okuša na tom putu, da mu to bude cilj: biti odraz ljubavi Božje za svakoga koga susretnemo na životnom putu. A na poseban način, kao životni izbor, to želimo svakom svećeniku, redovniku i redovnici, kazao je biskup Rogić.
 
Časna sestra Mirna, odlučila je ići upravo tim putem u nasljedovanju sv. Franje i utemeljiteljice reda sestara Franjevki u Šibeniku, majke Klare. Neka Te vodi Duh Božji, ljubav Raspetoga i naum Oca nebeskoga. Neka te obdari svakom potrebnom milosti i darom kreposti. Pronašla mir, sreću i radost u svakoj molitvi i zadaći koju kao časna sestra Franjevka budeš izvršavala, poručio je biskup Rogić sestri Mirni, koja je položila prve redovničke zavjete. 

Biskup Rogić je pri završetku euharistijskog slavlja čestitao sestrama jubilarkama, naglasivši da su one prije mnogo godina odlučile krenuti Franjinim putem nasljedovanja Krista u zajednici sestara franjevki od Bezgrješne, a taj je put zasigurno vodio kroz milosne i teške trenutke vjernosti. Zaželio im je blagoslov da ustraju biti i ostati Božje, kao svjedočanstvo njegove prisutnosti u Crkvi i svijetu.

Slavlje za drugim stolom sestra Mirna i sestre jubilarke nastavile su s ostalim sestrama i mnogobrojnom rodbinom s. Mirne u Kući matici. Pozdravne i zahvalne govore uputili su vrhovna poglavarica s. Zdravka Gverić, koja je pojedinačno predstavila sestre slavljenice, zatim don Petar Dukić župnik rodne župe s. Mirne, prvozavjetovana s. Mirna Bilandžić i s. Valerija Kovač u ime sestara jubilarki. Uz pjesmu, ukusno jelo koje su marljivo pripremile sestre kuharice i spretno posluživanje nekolicine sestara svečanost je odjekivala cijelim samostanom, koji je za tu prigodu bio vrlo lijepo ukrašen.
 
Tekst: Ivo Kronja, s. Valerija Kovač
Foto: Ivo Kronja, s. Valerija Kovač