DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2017 10 Zagreb redovnistvoNa 49. Plenarnoj skupštini Hrvatske redovničke konferencije koja je 18. listopada 2017. započela svoj dvodnevni rad redovnički poglavari i poglavarice izabrali su novo vodstvo Konferencije.
 
Za predsjednicu je izabrana s. Ana Marija Antolović, regionalna poglavarica Klanjateljica Krvi Kristove Regije Zagreb, a za dopredsjednika fr. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije. 
 
Skupština je potom između viših redovničkih poglavara izabrala četiri člana Vijeća. Izabrani su p. Dalibor Renić, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, fra Ivo Martinović, provincijal Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, s. Gordana Igrec, provincijalna glavarica Kćeri Božje ljubavi i s. Ksenija Leko, provincijalna glavarica Hrvatske provincije uršulinki Rimske unije.
Predsjednik i potpredsjednik Konferencije te još četiri člana čine Vijeće, a biraju se na mandat od tri godine.
 
Prvi dio prvog dana Plenuma održan je zajedno s provincijalima i provincijalkama iz Bosne i Hercegovine, članovima i članicama Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH predvođenima predsjednikom fra Miljenkom Štekom. Zajedno su raspravljali na temu "Kako zaustaviti iseljavanje iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine". Na tu temu predavanja su održali demograf dr. sc. Anđelko Akrap sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i prof. dr. sc. fra Ivan Šarčević sa Franjevačke teologije u Sarajevu.
 
U 12.30 u samostanskoj kapeli misu predvodio biskup gospićko-senjski Zdenko Križić, predsjednik vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života. Prvog dana Plenuma biskup Križić je sudjelovao cijelo vrijeme u njegovu radu.
 
Prije izbora predsjednika, dopredsjednika i članova Vijeća dosadašnji predsjednik Konferencije fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije, podnio je izviješće o radu Konferencije.
 
Sutra, 19. listopada, Plenumu će se najprije obratiti novoizabrana predsjednica Konferencije. Potom će voditelji povjerenstava podnijeti izviješća o radu povjerenstava nakon čega će se imenovati voditelji i članovi povjerenstava. Nakon predviđene rasprave o projektima Konferencije Plenum će završiti misnim slavljem u 12.30 sati.