DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2017 10 Podstrana beskucniciDana 18.10.2017, je starija odgojna skupina vrtića „Brat sunce“ Podstrana, odlučila nahraniti beskućnike grada Splita.

Potaknuti dobrotom Majke Klare, koja je pomagala siromašnima, gladnima, napuštenima, djeca su jedva dočekala spremiti  večeru za beskućnike. Dosta smo razgovarali s djecom o Majci Klari i njezinom životu i svim dobrim djelima koje je za života napravila. Tako da su oni isto željeli biti kao Majka Klara i pomoći potrebitima, ovaj put beskućnicima.Kada smo ih upitali znaju li oni tko su to beskućnici, većina je odgovorila da su to malo stariji ljudi koji nemaju nikoga i spavaju u nekoj velikoj kući koja nije njihova. Njima je tu kuću netko poklonio i da im ne bude hladno, oni tu prespavaju.

Na pitanje, što misle kako se hrane beskućnici su stali. Nisu imali adekvatan odgovor.  Na to smo se nas dvije odgajateljice uključile i rekle im da građani grada Splita i manjih mjesta oko Splita, kuhaju večeru za njih. Svaku večer druga obitelj/ prijatelji. Pa smo ih upitali da li bi oni možda pomogli nama skuhati tu večeru za njih.

Oni su se na to oduševili, sutradan su odmah donosili s roditeljima povrće, išli su zajedno s njima birati sokove za svoje nove prijatelje, jedna je djevojčica naglasila kako je bitno i prati zube pa je s mamom kupila dosta higijenskih potrepština. Dok im je dječak Leon uzeo s mamom malo grickalica, kada požele i to pojesti, a djevojčica Aurora svoj najdraži keks.

Taj dan, ta srijeda, 18.10.2017., je bio poseban dan. Djeca su s oduševljenjem promatrala koliko su toga kupili. Čistili su tikve koje su donijeli u vrtić, za juhu. Tu se čulo kako međusobno komentiraju kako im je drago što baš oni čiste tikve koje će večeras pojesti beskućnici. „Mi smo njima pomogli, kao što je nekad Majka Klara pomagala“ rekla je Karla, da bi na to njena prijateljica komentirala da je baš sretna i da joj je ovo najljepši dan u vrtiću.                                       

Pomogli su i raditi kolač s našom časnom sestrom Jelenom, njihovom oduševljenju nije bilo kraja. Časnoj sestri Jeleni u pripremi kolača i krumpira je pomogla časna sestra Snježana.

Koliko su djeca bila oduševljena, toliko su i roditelji. Emocije su taj dan bile na vrhuncu. A kada smo sve to odnijeli našim prijateljima, srce nam je bilo ispunjeno.  To se riječima ne može opisati. S nama je bio dječak Lovre i njegova mama, on je sutradan prepričao svojim prijateljima kako mu je bilo i kako su beskućnici bili sretni.

Djeco hvala vam što ste nas učinili ponosnim odgojiteljicama, svoje roditelje ponosnim roditeljima i ljudima. Jer, pomoći nekome, kome je to najpotrebnije je najljepši osjećaj, a vi ste nam taj isti osjećaj omogućili.

Matea Brnić-Levada, odgojiteljica