DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2017 10 Sibenik PulaVjernici Šibenske biskupije od srijede 25. do petka 27. listopada hodočastili su u Porečku i Pulsku biskupiju. Hodočašće je bilo posvećeno mučeniku blaženom Miroslavu Bulešiću, a upriličeno je povodom sedamdesete obljetnice mučeništva blaženika Bulešića koje je proslavljeno 24 kolovoza.
 
Hodočasnici su posjetili Vodnjan, Pulu, svetište bl. Miroslava Bulešića u Svetivinčentu, Rovinj, Poreč i Lanište mjesto mučeništva bl. Bulešića. Hodočasnike su predvodili biskupi Tomislav Rogić i Ante Ivas.
 
Prvog dana hodočašća oko četiristo i pedeset hodočasnika u devet autobusa u ranim jutarnjim krenulo je put Istre. Prva postaja bio je Senj, rodni grad i župa biskupa Tomislava Rogića. U senjskoj katedrali slavljena euharistija. Slavlje je predvodio biskup Rogić. Hodočasnicima riječi pozdrava uputio je župni vikar vlč. Nikola Prša.
 
Svako hodočašće slika je Crkve naroda Božjeg koje putuje prema vječnosti. I mi na ovom hodočašću želimo krijepiti svoju vjeru na primjeru mučenika blaženog Miroslava Bulešića da snaga njegove vjere učvrsti našu vjeru, poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić. Za senjsku katedralu kazao je kako ona diše dahom povijesti svjedočenja vjernosti Bogu i hrvatskom narodu.
Senjani su bili dobri domaćini. Vjernice senjske župe priredile su hodočasnicima okrepu u župnim prostorijama. Hodočasnici su posjetili stalnu izložbu crkvene umjetnosti "Sakralna baština", a bio je otvoren i Gradski muzej.
 
Sljedeća postaja bio je Vodnjan i župna crkva svetog Blaža. Crkva je poznata po zbirci relikvija i neraspadnutih tijela. Jedna je od najimpozantnijih građevina u Vodnjanu, ali i cijeloj Istri. Posjećuju je hodočasnici iz cijelog svijeta. Osim relikvija sv. Blaža u vodnjanskoj se Župnoj crkvi čuva još 370 relikvija 250 različitih svetaca. Uz trn s Isusove krune, komadić vela Bogorodice, česticu Kristova križa i mnoge druge, posebnu pozornost privlače neraspadnuta, posve očuvana tijela ili djelovi tijela sv. Sebastiana, sv. Barbare, sv. Marije Egipatske, sv. Leona Bemba, sv. Ivana Olinija i sv. Nikoloze Bursa, kazao je hodočasnicima župnik vlč. Marijan Jelenić.
 
Pohod svetištu bl. Miroslava Bulešića župnoj Crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Svetivinčentu, bio je središnji događaj hodočašća. Vjernici su svetište pohodili drugog dana hodočašća, u četvrtak 26. listopada. U glavnom oltaru crkve čuvaju se ovozemni ostaci blaženog Miroslava Bulešića. Nakon pozdravnih riječi župnika vlč. Darka Zgrablića uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio umirovljeni porečko pulski biskup Ivan Milovan. Primjeri mučenika su ono najljepše što Crkva ima. Isus je bio prvi mučenik i on je preko muke križa ušao u slavu uskrsnuća, kazao je biskup Milovan. Vjernicima je približio život bl. Miroslava Bulešića. Naglasio je kako je on snagu crpio iz euharistije i sakramenta. Njegova rečenica „Moja osveta je oprost“ proizlazi iz njegove duhovnosti i predanja koje je pred Bogom stalno činio. Braćo i sestre želim da nam Gospodin da blaženikove hrabrosti i snage . Neka nas blaženik na putu sazrijevanja, te življenja i svjedočenja za vrednote vjere podržava svojom molitvom, kazao je biskup Milovan. Vjernici su svoje štovanje prema blaženiku izrazili ljubljenjem relikvijara u kojem se nalazi blaženikova krv.
 
Drugog dana hodočašća vjernici su pohodili i crkvu svete Eufemije u Rovinju. Župnik mons. Vilim Grbac vjernicima je približio svetu Eufemiju, mučenicu iz prvih kršćanskih vremena čiji se grob nalazi u crkvi. Kada je 800. godine u grad stigao sarkofag smješten je ispred crkvice Sv. Jurja koja je bila na mjestu današnje crkve. Međutim stanovnici Rovinja zahtijevali su veću crkvu koja bi dostojno udomila sarkofag s tijelom Sv. Eufemije te je 950. godine podignuta nova crkva. Bila je to trobrodna bazilika s tri polukružne apside. Na sredini te crkve bio je postavljen sarkofag te od tada su zaštitnici Rovinja Sv. Juraj i Sv. Eufemija. Nakon nekoliko stoljeća neprestanog trošenja i obnavljanja ponovo se javila potreba za novom crkvom. Tada nastaje i sadašnja crkva Sv. Eufemije i Sv. Jurja, kazao je mons. Grbac.
 
Posljednja točka drugog dana hodočašća bio je posjet katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Puli. Hodočasnike je dočekao i pozdravio župnik don Rikardo Lekaj. Upoznao ih je sa katedralnom župom i katedralom.
 
Posljednji treći dan hodočašća, petak 27. listopada bio je rezerviran za posjet Poreču. Odmah po dolasku vjernici su krenuli prema Eufrazijevoj bazilici gdje su imali zaključno misno slavlje hodočašća. Euharistiju je predvodio biskup Tomislav Rogić, a homiliju je imao župnik župe Srima don Anto Pavlović. Kroz prigodnu meditaciju vjernicima je ukazao na vrijednosti koje su vodile mučenike bl. Alojzija Stepinca i bl. Miroslava Bulešića. Župnik u porečkoj katedrali vlč. Milan Zgrablić hodočasnike je upoznao sa umjetničkom i duhovnom vrijednosti Eufrazijeve bazilike.
 
Nakon Poreča hodočasnici stigli su na posljednju postaju hodočašća, župu Lanišće mjesto mučeništva blaženog Miroslava Bulešića. U župnoj crkvi sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile župnik vlč. Dalibor Pilekić hodočasnike je upoznao sa događajima vezanim uz 27. kolovoza 1947. godine kada je u župnoj kući u Lanišću od strane lokalnih komunista ubijen Miroslav Bulešić. Šibenski vjernici tom prigodom u župnoj crkvi imali su pobožnost križnog puta. Nakon pobožnosti obišli su župnu kuću u kojoj još i danas stoji zid natopljen krvlju bl. Bulešića.