DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2017 11 Zagreb KJSKatehetska jesenska škola za odgojitelje u vjeri u predškolskim ustanovama s temom „Sveci kao uzori djelotvorne ljubavi“ u organizaciji Nacionalnog katehetskog ureda HBK i AZOO-a, održala se u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu 10. i 11. studenoga 2017.
 
Katehetska škola, koja je okupila 320 odgojitelja iz cijele Hrvatske, započela je molitvenim uvodom kojeg su pripremile djelatnice DV Vrapčić iz Drnja. 
 
Pozdravljajući prisutne na početku susreta, u ime Povjerenstva za katehetske škole, Brankica Blažević, dipl. ped., dotaknula se razloga izbora teme ističući kako se „potrebno vratiti promišljanju smisla odgoja, života i životne radosti promatrajući svece i njihove krjeposti i vrijednosti”. Nakon pozdravnih govora predstavnika organizatora, uslijedilo je prvo razmišljanje „Sveci i blaženici kao uzori djelotvorne ljubavi” kojim je u rad katehetske škole uveo mr. sc. Milan Dančuo. Svečanim euharistijskim slavljem u crkvi sv. Marije na Dolcu, zazvan je Božji blagoslov na sudionike i rad škole. 
 
Drugog dana katehetske jesenske škole, koji je započeo predavanjem „Uzori u odgoju s naglaskom na odgoj dječjeg govornog izražavanja” dr. sc. Jelene Vignjević, održavale su se pedagoške radionice koje su pripremile odgojiteljice iz devet vrtića. U pripremu ponuđenih radionica uključile su se i odgojiteljice našeg vrtića Brat Sunce te su u odgojiteljicama ponudile pedagošku radionicu naslova „U nama je radost svijeta” inspiriranu likom Službenice Božje majke Klare Žižić. 
 
Približiti sudionicima lik Majke Klare Žižić prikazom njezina života i djelovanja bio je cilj radionice te ih upoznati s njezinom Družbom sestara franjevki od Bezgrješne. Prikazom presjeka aktivnosti provedenih u DV Brat Sunce u Šibeniku i Podstranu pokušalo se prikazati način aktualizacije lika i djela majke Klare u životu vrtića, uz suradnju roditelja i šire zajednice i time kod sudionika potaknuti percepciju aktualnosti Njezinog djela danas. 
 
Interaktivi dio radionice pokušao je radom u skupinama aktivno uključiti sudionike radionice koji će, razmatrajući pojedine aspekte života i djelovanja Majke Klare, uočavati i prepoznavati dodirne točke i izazove te reflektirati vlastito osobno poslanje kao kršćanina u svijetu prepunom potrebnih i marginaliziranih.
 
Temeljem pisanog traga o životu Majke Klare Žižić u Knjizi od Uspomene sudionici su razmatrali Klarino potpuno predanje u Božju providnost prigrljujući siromaštvo i napuštajući sigurnost zemaljskih dobara, krepost služenja onima koje je društvo odbacilo i „izbacilo iz Grada”, Klarino potpuno suobličenje s Kristom jer su je prozvali „ogledalom mista” te primjer života u radosnoj nadi koja unosi svjetlo u teške životne okolnosti budući o njoj svjedoče „kako jedna svića je sijala”. 
 
Konačno, refleksije i razmišljanja s radionice ponuđene su svim odgojiteljima na okruglom stolu Katehetske jesenske škole, zajedno s materijalima radionice.