DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2018 1 Sibenik pzU nedjelju 29. siječnja 2018. u samostanu sv. Ante na Šubićevcu, proslavljen je Dan posvećenog života za Šibensku biskupiju. 
 
Na samom početku susreta, nakon izraza dobrodošlice domaćina fra Marija Radmana, okupljenim redovnicima i redovnicama obratio se mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup. Izrazivši radost zbog susreta, otac biskup razmišljao je o pojmu posvećenja te potakao okupljene da sve što rade i nastoje bude u Ime Kristovo, da bude Njemu posvećeno, jer nas je On izabrao za ovaj poziv.
 
S. Renata Azinović najavila je temu susreta: svjetovne institute. Rekla je kako je ova tema, iako se događa godinu dana kasnije, doprinos obilježavanju 70-e obljetnice apostolske konstitucije Provida Mater Ecclesia kojom je papa Pio XII. na Svijećnicu 1947. odobrio takav način života i prilika da bolje upoznamo ''tu tako važnu i tako nepoznatu stvarnost Crkve''. Predstavila je povijest i motive nastanka svjetovnih instituta, ključne dokumente, kao i pravni status instituta u Crkvi danas. Uslijedio je dokumentarni film Svjetovni instituti i Bogu posvećeni laici u Hrvatskoj novinarke Ane Dagelić u kojem su prisutni bar na trenutak mogli pogledati svjetovne institute očima njihovih članova i duhovnika.
 
Drugi dio susreta bio je posvećen molitvi. S upaljenim svijećama, redovnici i redovnice su se u procesiji uputili u crkvu, gdje su franjevački novaci s Visovca predvodili molitvu Večernje, a predstavnici svih redovničkih zajednica u Biskupiji molitvu zahvale za posvećeni život.
 
Bratsko-sestrinsko druženje na kraju susreta bila je zgodna prilika da redovnici mons. Tomislavu Rogiću čestitaju imendan koji se ove godine poklopio s obilježavanjem Dana posvećenog života.
 
Foto: Ivo Kronja
Tekst: s. Renata Azinović